Istarski prsut 170211

Na hrvatski zahtjev za registracijom istarskog pršuta Slovenija je Europskoj komisiji podijela prigovor u kojem se pozvala na nekoliko članaka iz Uredbe o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, između ostaloga i na članak koji govori o homonimnim nazivima, doznaje se u Europskoj komisiji.

Naime, Slovenija svoj prigovor temelji na predhodno registriranom Kraškom pršutu, iz čega se može zaključiti da Slovenija želi zaštiti naziv pršut.

Slovenci se navodno boje da bi registracija imena Istarski pršut mogla ugroziti postojanje naziva, trgovačkih marki ili proizvoda koji su legalno na tržištu najmanje pet godina prije datuma kada je objavljen zahtjev za registraciju.

Komisija sada analizira osnovanost slovenskog prigovora i ako prigovor bude ocijenjen kao neosnovan postupak registracije zaštićenog imena se nastavlja. Ako se prigovor pokaže opravdanim, Komisija će zatražiti konzultacije svih uključenih strana, koje mogu trajati tri mjeseca, s mogućnošću da se to produlji na dodatna tri mjeseca.

Daljnji tijek događaja ovisit će o ishodu konzultacija, a u nedostatku dogovora, Komisija treba donijeti konačnu odluku, prenosi Poslovni dnevnik.

Autor: F.Č.
Foto: CROPIX