erjavec_0

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec otkrio je u srijedu da je Slovenija na arbitraži o graničnom prijeporu s Hrvatskom tražila cijelu Savudrijsku valu (Piranski zaljev), te izrazio optimizam u pogledu svog nastupa pred arbitražnim sucima prošlog tjedna, kad je iznosio stajališta Ljubljane o granici na moru.

‘Naša je argumentacija izuzetno pravno uvjerljiva. Poduprta je primjerima drugih država, u kojima se radilo o sličnim situacijama poput ove u kojoj se Slovenija i Hrvatska spore o pristupu Slovenije otvorenom moru’, rekao je Erjavec iznoseći svoje dojmove pred članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta.

Slovenija je u svom podnesku za arbitražu tražila da joj pripadne cijeli Piranski zaljev, rekao je pred zastupnicima Erjavec. ‘Tu smo išli na maksimalistički zahtjev, a što će biti to ćemo vidjeti’, rekao je Erjavec u pogledu mogućeg rješenja za koji će se arbitražni suci odlučiti.

Erjavec je dodao da ne može otvoreno kazati na koje se slične slučajeve u razgraničenju na moru Slovenija pri tom poziva jer je postupak pred arbitražom tajne naravi. Mediji su prošlog tjedna navodili da se Slovenija poziva na neka dogovorena nekonvencionalna razgraničenja na moru, poput onog između Francuske i kneževine Monaco.

piranski zaljev slika

‘Zadovoljan sam prezentacijom naših argumenata u usmenoj raspravi na arbitraži i osjetio sam da je zbog naše jake argumentacije na hrvatskoj strani prisutna zabrinutost’, ustvrdio je slovenski ministar vanjskih poslova i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koja se pred parlamentarne izbore 13. srpnja u predizbornoj kampanji povezala sa strankom Socijalnih demokrata (SD).

Erjavec je, odgovarajući na pitanja zastupnika, ustvrdio da se Slovenija na sudu u prvom redu posvetila dobivanju kontakta s otvorenim morem, što je po njegovim riječima vitalni interes Slovenije, ali da nije preskočila niti stajališta o spornim pitanjima na kopnenoj granici, osobito kad je riječ o razgraničenju uz rijeku Muru, na središnjem dijelu međudržavne granice i u Istri, prije izlaska granice na more.

‘U govoru pred sudom u Den Haagu više sam puta naglasio da arbitražni sporazum nalaže da sud mora odrediti doticaj Slovenije s otvorenim morem u skladu s načelima međunarodnog prava, pravičnosti i dobrosusjedskih odnosa. Ako ta zadaća suda ne bi bila obavljena, moglo bi se računati da sud nije u cijelosti ispunio svoj mandat koji mu je bio povjeren arbitražnim sporazumom’, kazao je Erjavec.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prošlog je tjedna davala umjerene i izbalansirane izjave o tijeku postupka na arbitražnom sudu, kojemu se na početku usmene rasprave i sama obratila.

U njima je među ostalim istakla da će sud o graničnom prijeporu odlučivati prema međunarodnom pravu, a zanijekala je da je predmet arbitraže tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine. Taj se nepotpisani i neratificirani nacrt u slovenskoj javnosti često spominje kao argument Ljubljane za dobivanje većine zaljeva i teritorijalnog izlaza na otvoreno more.

Izvor: tportal