slovenci vojna parada oluja

Odluka slovenske vlade da ipak ne pošalje svojih 10 vojnika i tri aviona Pilatus na vojni mimohod u Zagreb mogla bi izazvati lančanu reakciju kod ostalih saveznika te bismo se mogli suočiti s valom otkazivanja već potvrđenih dolazaka stranih vojnika na mimohod, doznaje Jutarnji iz izvora bliskih Vladi. To je scenarij kojeg su se u Ministarstvu obrane najviše bojali i zbog toga nisu i još ne žele objaviti koje su sve zemlje potvrdile sudjelovanje svojih vojnika na mimohodu.

Pitanja ministara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jučer je pak otvoreno priznao da je Srbija kod članica NATO-a lobirala da njeni vojnici ne sudjeluju na mimohodu u Zagrebu. “Neki ministri su me pitali bi li Srbija kao uvredu doživjela da oni sudjeluju na vojnoj paradi u Zagrebu. Ja sam im rekao da bismo to doživjeli kao uvredu jer se tog dana nema što slaviti”. Na tvrdnje kao su neke zemlje odustale od odlaska u Zagreb, Vučić je konstatirao da je Srbija ovaj put uspjela da se njena riječ čuje i nešto više poštuje nego prije.

On tvrdi kako razumije unutrašnje motive Hrvatske, ali “što bi bio motiv, recimo, Mađarske da u tome sudjeluje”, upitao je Vučić.

Prema neslužbenim informacijama, u ovom trenutku MORH ima nekoliko potvrda stranih zemalja koje će poslati svoje vojnike, ali taj je podatak trenutno jedna od najvećih državnih tajni. Kako se doznaje, i Slovenija je bila na tom popisu, što je bio odgovor na pozivnicu koju su poslali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović. Te pozivnice su otišle na adrese svih zemalja sudionica zadnjeg NATO-ova summita u Walesu. Hrvatski politički dužnosnici redom su najavljivali sudjelovanje savezničkih vojnika na mimohodu, iako su od početka znali da postoji problem oko prekratkog vremena za organizaciju njihova dolaska. Naime, takvi se pozivi šalju barem godinu dana prije samog događaja kako bi ministarstva obrane mogla na vrijeme isplanirati tu aktivnost i odvojiti financijska sredstva.

Pozivanje dva-tri mjeseca prije mimohoda pomalo je neozbiljno. Istovremeno je srpska diplomacija radila punom parom i lobirala na sve strane da spriječi dolazak stranaca u Zagreb. Slovenija je očito prva poznata žrtva tog lobiranja. Iako slovenski premijer Miro Cerar tvrdi da je odluka povučena nakon što su vidjeli da se parada ne odvija u sklopu NATO saveza, ljubljansko Delo jučer je na naslovnoj stranici postavilo pitanje “Vodi li Ivica Dačić slovensku vanjsku politiku” jasno aludirajući da je slovenska politika popustila pod pritiskom srpskog ministra vanjskih poslova.

Ekonomski interesi

Prema tvrdnjama slovenskih medija, slovenski predsjednik Pahor i ministar vanjskih poslova Erjavec žestoko su protiv slanja vojnika. Erjavec je izjavio da “u Sloveniji nemamo parade, a sad ćemo ići na neke druge”. Pahor je pak javno rekao da je privržen mirovnoj politici te da bi “slovensko uljudno odbacivanje poziva u Zagreb zbog svega štetnog što bi to moglo prouzročiti trebalo biti primljeno s razumijevanjem”. Slovenski mediji smatraju da se slovenska vlada boji da bi zbog slanja vojnika u Zagreb mogla ugroziti ekonomske interese u Srbiji. U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova tvrde da imaju informacije da na miomohodu neće biti Amerikanaca, Nijemaca, Britanaca i Mađara. Ovo je prvi put da se javno spominje da ni mađarska vojska neće na mimohod.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list