slavko linić milanović

Gost Novog dana na Televiziji N1 bio je bivši ministar financija i nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić. Transkript intervjua u toj emisiji prenosimo u cijelosti:

Kako komentirate događaje oko Savudrijske vale. Podupirete li suglasje naših stranaka?

U svom tom zlu to je jedina dobra stvar. Vidi se da se može naći zajednička rješenja i vidimo da nas nacionalni interesi ujedinjuju.

Može li Milanović na ovoj temi dobiti izbore?

Teško. Onaj tko osigura radna mjesta će dobiti izbore. Naravno, i onaj koji osigura mirovine. To su naši pravi problemi.

Imamo sporna pitanja sa svim susjedima – gdje je problem?

Mala smo država i svakom je političaru teško. Mora se misliti na nacionalni ponos i proći će još puno vremena dok mi završimo razgovore, a i s druge strane su slični političari.

Ustavni sud srušio je presude protiv Sanadera. Kako vi gledate na odnos Ine i MOL-a?

O MOL-u ne mogu ništa dobro reći. Došli su kao strateški partner koji je trebao ulagati, a ništa nisu napravili osim što su uništili sve. To nije dobro i za mene Mol nije dobrodošao. Sanader je učinio štetu, a odluka pokazuje koliko je loše stanje u pravosuđu. Ustavni sud je ocjenjivao sudske postupke, a ne krivicu Sanaderu. To je ružna slika našeg pravosuđa, pa građani mogu biti samo razočarani.

Presudu Sanaderu je donio sudac županijskog suda Turudić.

Ne bih komentirao imena. Imali smo prilike ispraviti greške u procesima. Imat će to negativne posljedice i na odnose Vlade i Mola. Uglavnom, nije dobro stanje u pravosuđu.

Što je s Ježićevih pet milijuna eura?

To je posao suda. Novac je trebao biti vraćen u proračun.

Vidite li dobre pokazatelje u Vladinoj politici kojom se hvale u posljednje vrijeme?

Koalicijska vlada je svašta najavljivala, a strateških investicija nema. Prema tome, deficit i javni dug su rezultat toga što nema radnih mjesta. Neka kažu koliko su zaposlili ljudi.

Tvrde da je Lalovac najuspješniji ministar i da pomaže ljudima oko banaka.

Ne bih komentirao Lalovca. Ratovi ne donose pobjednike, već sporazume za stolom. Ministarstvo financija je sa mnom bilo najuspješnije ministarstvo jer smo vodili računa o građanima.

Jesu li predstečajne nagodbe bile dobar potez?

Naravno. Nisu polučile veće rezultate jer je Milanović ratovao sa mnom, a i Narodna banka nije do kraja prepoznala projekt. Teško je razumjeti da u medijima koji su svi prošli predstečajne nagodbe, većina novinara bila protiv. Nema nikakvih sudskih postupaka, osim onog sa Spačvom, ali to je glupost premijera.

Kako komentirate optužnicu protiv Čavlović Smiljanec?

Dok sam bio ministar imali smo informacije da se proces sprema. Mi u internim nalazima nismo našli da je ravnateljica Porezne uprave bila u tome, ali to je stvar pravosuđa. Po meni lokalna uprava nije bila odgovorna u naplati.

Je li tu bilo riječi o otvorenom izbjegavanju poreza? Niste imali puno potporu u naplati.

Vlada je zakonski osmislila kako pomoći i nije trebalo ići protuzakonito. Nitko nema pravo osobno odlučivati kome oprost a kome ne. Na mene nitko nije vršio pritisak, a postojali su zakonski modeli.

Održava se mimohod u Zagrebu. Mnogi odustaju jer ga smatraju predizbornim trikom.

Nikad nisam podržavao pokazivanje vojne snage. Tu me Kotromanović iznenadio jer je bio jedan od najodgovornijih ministara, a ovo je nepotrebni trošak. Neću biti prisutan.

Jeste li dogovorili izlazak na izbore?

Ne. Još uvijek je sve otvoreno. Sve ćemo vidjeti.

Kako komentirate razmišljanja da SDP može pobijediti jedino ako se udruži s Josipovićem i Orahom?

Problem je Milanović. On dijeli, a ne spaja. Misli da je najpametniji, a ja više nikada neću s Milanovićem. On je neodgovoran i bahat čovjek, a i neradnik je.

Znači li to da HDZ preuzima vlast?

Bolji su u šest izbornih jedinica po anketama, a tu je i dijaspora. Po meni imaju velike izglede.

Izvor: N1