rujanski rat šibenski most

Na Šibenskom mostu, pokraj kapelice Marinku Kardumu, položeni su danas vijenci povodom obilježavanja 23. obljetnice Spomendana Rujanskog rata. Cvijeće su položili predstavnici Šibensko-kninske županije predvođeni županom Goranom Paukom, gradova Šibenika, Drniša i Vodica te izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Obrana Šibenskog mosta značila je prekretnicu u Domovinskom ratu. Zapovjednik specijalnih postrojbi u to doba, Ivica Ajduković kazao je kako je ‘neprijatelj na mostu došao najdalje, tu je slomio zube, a u ostalim borbama slomio je svoju kičmu’.

“Kao i svake godine na ovaj datum sjetimo se svih žrtava koji su stradali u bitci za Šibenik, a posebice Marinka Karduma koji na ovaj dan dao svoj život”, kazao je Ajduković, a prenosi Šibenski portal.

>>> Odgovor branitelja na privođenje Vukovaraca: Dosta ste gazili, mrzili i pljuvali Vukovar!

rujanski rat šibenski most

Šibensko-kninski župan Goran Pauk naglasio je kako je bitka na Šibenskom mostu više od simbola obrane Šibenika, to je simbol obrane Hrvatske.

“Oslobođenjem Šibenskog mosta zaustavljen je plan neprijatelja da presiječe Hrvatsku na dva djela, rat je krenuo pozitivnim tijekom u vojno-strateškom i moralnom smislu. U danima kada su zle vijesti pristizale svakodnevno, Šibenik je postao svjetla točka što je teško opisivo u današnje doba mlađim generacijama. Biti Šibenčaninom tada bilo je nemjerljivo”, zaključio je Pauk.

Osim kod Šibenskog mosta, vijenci će biti položeni duž čitave bojišnice, u Dragišićima, Pakovu selu te Unešiću. U 15.30 sati branitelji će se okupiti kod vojarne Zečevo i položiti cvijeće na centralnom križu u Rogoznici, a podsjetimo, večeras u 19 sati služit će se misa zadušnica u katedrali sv. Jakova za sve poginule hrvatske branitelje.