goran radman hrt otkazi elizabeta gojan hloverka novak srzić krišto

Ravnatelj HRT-a Goran Radman odgovorio je na oštro pismo koje mu je glavni tajnik Europske federacije novinara Ricard Guiterrez uputio zbog otkaza novinarkama Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić. Tportal je u posjedu Radmanovog pisma Europskoj federaciji novinara, u kojemu ravnatelj HRT-a iznosi i notorne neistine.

Ravnatelj HRT-a Goran Radman, između ostalog, tvrdi kako svi zaposlenici ‘uživaju jednaku podršku i zaštitu Uprave HRT-a’ i da svi ‘novinari HRT-a mogu javno istupati bez ikakve prethodne dozvole njihovih urednika ili drugih rukovodećih osoba’. Novinari HRT-a, naime, ne smiju javno istupati bez dozvole nadređenih – pored otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, Jozo Barišić je zbog svojih izjava, koje je dao kao član Programskog vijeća HRT-a, dobio opomenu pred otkaz. Tu je slučaj Karoline Vidović Krišto koja je zbog interne prepiske dobila otkaz.

Radman piše i kako novinari HRT-a mogu slobodno izražavati svoje mišljenje o društvenim temama – Tončica Čeljuska prošlog je tjedna i za izjavu o novoj frizuri morala tražiti dozvolu nadređenih. Šef HRT-a piše i da je Uprava HRT-a pružila zaštitu Elizabeti Gojan kad se našla pod udarom kritika zbog načina na koji je odradila inauguraciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Podsjetimo, Gojan je dobila otkaz baš zato što je javno prozvala Upravu HRT-a jer joj nije pružila zaštitu od hajke koja je krenula nakon inauguracije.

>>> Teror nad braniteljima zaposlenim na HRT-u: Otpustit ću vas, idite u šator!

Radman u pismu Ricardu Guiterrezu piše:
‘Jedino ograničenje, ako se to uopće može nazvati ograničenjem, a koje propisuje Etički kodeks HRT-a uvedeno je temeljem čl. 10 st. 2 Europske Konvencije u cilju legitimne zaštite poslovnog ugleda HRT-a (poslodavca). Novinari zaposleni na HRT-u koji unaprijed planiraju javni nastup na jednu specifičnu temu – program i poslovanje HRT-a (poslodavca) o tom istupu i njegovim načelnim crtama dužni su neformalno obavijestiti svojeg urednika odnosno drugu rukovodeću osobu. Urednik ili ta druga rukovodeća osoba, međutim, nemaju nikakve ovlasti utjecati na sadržaj takvog javnog nastupa, a kamo li takav javni istup novinaru zabraniti’, tvrdi Radman u pismu Guiterrezu.
Objašnjava kako je ‘svrha te odredbe da HRT sazna za takav javni istup i eventualno, po potrebi, javno ili sukladno zakonskim propisima u cilju zaštite svojih prava reagira u slučaju da su iznesene netočne činjenice iz područja rada i poslovanja poslodavca, napadnut ugled drugih zaposlenika, ugled poslodavca (HRT-a) i sl.’

Radman Guiterrezu piše kako su Gojan i Novak Srzić i prije otkaza bile upozoravane na dužnost poštovanja općih akata poslodavca (HRT-a) te svojih obaveza preuzetih temeljem Ugovora o radu.

‘Dozvolite mi da Vas upoznam s činjenicom da su u prijenosu inauguracije novoizabrane predsjednice RH, a koji je vodila novinarka Elizabeta Gojan uočene profesionalne pogreške, da je bilo negativnih reakcija javnosti i da je HRT unaprijed upoznao novinarku Elizabetu Gojan s potezima koje poduzima i koje će poduzeti u cilju zaštite njezina ugleda tako i ugleda HRT-a. Stoga zaključujem da ste netočno obaviješteni da su kritike njezina rada bile neosnovane te joj uprava nije pružila zaštitu’, piše Radman.

Dodaje i kako Hloverka Novak Srzić ‘nije ‘samo’ povela potpisivanje peticije protiv svoje kolegice’, nego su se one – umjesto da poštuju interne procedure – upustile u ‘međusobno uzastopno vrijeđanje, omalovažavanje i optuživanje putem medija što je u konačnici naštetilo ugledu i vjerodostojnosti HRT-a kao poslodavca’.

Radman zaključno piše kako to nisu okolnosti koje HRT smije ignorirati bez nužne i adekvatne reakcije i da su u slučaju otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić ‘pravo na slobodu izražavanja i legitiman interes HRT-a da zaštite svoje interese dobro izbalansirani’.