osnovna škola čavle kumrovec izlet

Pokazatelj zaostalosti pojedinih hrvatskih obrazovnih ustanova nije samo tehnička opremljenost istih, već i mentalitet njenih zaposlenika, što svjedoči i sljedeći skandal iz Čavla. Naime, Osnovna škola Čavle tjera svoje učenike na tzv. “izlet” u Kumrovec i to baš na obljetnicu rođendana masovnog ubojice i ratnog zločinca Josipa Broza Tita, odgovornog za smrt preko milijun ljudi za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Na ovaj skandalozni potez Osnovne škole Čavle reagirala je Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” iz Kukuljanova.

Godišnji Plan i program rada za školsku godinu 2014. /2015. Osnovne škole Čavle sadrži programe za odlazak djece na poludnevne i cjelodnevne školske izlete, kao i školske ekskurzija i ostale oblike odgojno – obrazovnih aktivnosti izvan škole, a sve u skladu sa Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno – obrazovnih aktivnosti izvan škole (NN 67/14).

Ističu kako u slučaju ovog izleta, na što su su im ukazali roditelji djece – hrvatski branitelji, to nije tako, te stoga pitaju:

1. Zašto se jednodnevni izlet u Kumrovec organizira baš u subotu, kad su se svi dosadašnji izleti organizirali u radne dane kroz tjedan ?

2. Koji se to povijesni događaj zbio da je toliko bitan za Kumrovec da se baš na taj dan djeca dovode u pratnji nastavnika povijesti Luke Šegote ?

3. Zašto se djecu dovodi u Kumrovec u Staro etno selo i to na dan kada se na istom prostoru organizira proslava “Dana mladosti“ i obilježavanje kulta ličnosti – za Josipa Broza Tita, gdje je glavni organizator navedene manifestacije Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske ?

4. Tko će brinuti o sigurnosti djece na tom prostoru u to vrijeme?

5. Zašto se ide besplatno samo na ovaj izlet, kada su do sada djeca plaćala svaki izlet i tko plaća troškove prijevoza?

6. Na čemu se temelji i koji je okvir suradnje Vaše škole i UABA PGŽ, (Udruge antifašističkih boraca i antifašista primorsko-goranske županije) te da li surađujete i sa Udrugama iz Domovinskog rata PGŽ ?

“U ime hrvatskih branitelja, naših prijatelja i suboraca, koji su nam izrekli svoje stavove u vezi navedenog izleta u Kumrovec, držimo da svaki roditelj ima pravo izbora i odlučivanja hoće li da njegovo dijete ide ili ne ide na izlet, no ,da bi taj izbor bio potpun, ponuđena organizacija izleta mora sadržavati transparentne informacije i plan puta”, pojasnili su dodavši: “Kako smo svjedoci određenih napetosti u društvu oko povijesnih događaja od prije 70 godina i završetka Drugog svjetskog rata, koji su obilježili povijest hrvatskog naroda, nedopustivim držimo i nećemo nikome dopustiti manipulaciju sa djecom i mladeži za razne osobne ili političke interese”.

“Roditelji i hrvatski branitelji koji su nam se obratili, zajedno sa nama, svjedoci su i sudionici Domovinskog rata u kojem su stvorene pozitivne vrijednosti hrvatske države i društva za koje su mnogi stradali i poginuli pri stvaranju naše jedine domovine Hrvatske, da se danas svi možemo slobodno kretati, izražavati i odlučivati s ciljem boljitka društva i Domovine”, ocijenili su te dodali : “S obzirom da je informacija o navedenom izletu već prenesena djeci i njihovim roditeljima, jer su isti dobili na potpis suglasnost za odlazak na spomenuti izlet 23. svibnja 2015. godine, držimo da biste trebali žurno odgovoriti na navedena pitanja kako nama, tako i široj javnosti o okolnostima organizacije i cilju koji se postiže ovim izletom.”

U privitku Vam dostavljamo donose Suglasnost – potpis roditelja i Facebook obavijest o proslavi „Dana mladosti“.

Svoje priopćenje su poslali Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te pravobraniteljici za djecu.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr