pretučen željko peratović josip perković udba

Sudac istrage u subotu je pustio na slobodu dvojicu pritvorenika koji su u četvrtak napali novinara Željka Peratovića, a dok tužiteljstvo najavljuje žalbu na tu odluku Peratović ističe da je i kvalifikacija nedjela preblaga, odnosno da napadače treba teretiti za pokušaj ubojstva.

Zamjenik karlovačkog županijskog državnog odvjetnika Mladen Krajačić rekao je u izjavi za Hinu da se istraga tek otvara i da je pitanje gdje će ona ‘odvesti’. No, dodao je kako je njegovo osobno mišljenje da napad na Peratovića nije motiviran politikom, kako je isprva i Peratović tvrdio, već pisanjem o ‘šljunčarenju’ kojim se bave osumnjičenici.

“Nakon što sam saslušao osumnjičenike mogu iznijeti samo svoje osobno mišljenje da se ne radi ni o kakvim političkim motivima i konotacijama. Javnost sada već zna čime se osumnjičenici bave pa se čini da je napad vezan na to, sve u uvjetima visoke alkoholiziranosti napadača. Ali, istraga se tek otvara, dugačak je put pred nama i pitanje je kamo bi istraga mogla odvesti ovaj slučaj”, rekao je Krajačić.

pretučen željko peratović josip perković udbaPeratović: Ovo povezuje sa slučajem Perković

Podsjetimo, sam Željko Peratović je u telefonskoj izjavi za Hinu rekao da mu se vrti, da ima šav na glavi, suha usta. Za trojicu napadača je rekao da ih ne poznaje, te da ih je očito netko poslao.

“Rekli su da mi je to zato jer pišem o ilegalnom šljunčarenju, ali to, naravno, nema veze s mozgom. Ono na čemu sam u posljednje vrijeme radio je slučaj Perković i ja to s tim dovodim u vezu”, rekao je tada.

Sudac Perković: Nema potrebe za istražnim zatvorom

Pojasnio je i da je sudac istrage Ivan Perković, iako ne postoji dvojba da se napad dogodio, ocijenio da u konkretnom slučaju ne postoji potreba za istražnim zatvorom kao najstrožim vidom osiguranja uvjeta za istragu.

“Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu nije prihvatio prijedlog državnog odvjetništva za određivanjem istražnog zatvora, već je umjesto toga osumnjičenicima izrekao mjere opreza zabrane približavanja oštećeniku, zabrane uspostavljanja bilo kakve veze sa oštećenikom i svjedokom te obvezu redovitog javljanja policiji jednom tjedno”, rekao je Krajačić.

Iako su se u ranijim medijskim izvještavanjima, ali i Peratovićevim istupima o napadu, spominjala trojica napadača Krajačić kaže da prema kaznenoj prijavi u napadu nije sudjelovao treći muškarac.

Ozlijedili Peratovića i uzrokovali preko 9000 kuna štete

Policija u prijavi tereti 37-godišnjaka i 48-godišnjaka da su 28. svibnja oko 19 sati ispred i u unutrašnjosti vikend kuće na području Luke Pokupske verbalno, a potom i fizički napali 49-godišnjeg Peratovića te ga pritom lakše ozlijedili. Ujedno, sumnja se da su kasnije, zajedno sa 64-godišnjom trećom osobom razbili stakla na ulaznim vratima vikendice i oštetili osobni automobil švicarskih registracijskih oznaka, vlasništvo Peratovićeve 43-godišnje spruge. Nastala materijalna šteta veća je od 9000 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičenici došli do kuće u mjestu Luka Pokupska te napali novinara udaravši ga rukama i nogama po tijelu i glavi, uslijed čega je zadobio tjelesne ozljede. Osumnjičenici se terete i da su uoči napada neovlašteno ušli u Peratovićev dom.

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni poduzetnik Vladimir Čunko i jedan njegov radnik, koji se godinama bave šljunčarenjem na rijeci Kupi. Peratović je pisao novinske članke o štetnosti šljunčarenja, posebno ilegalnog, kao uzroku mnogobrojnih klizišta koje ugrožavaju kuće uz Kupu, što je navodno jako naštetilo njihovom ranije uspješnom poslu. Na saslušanju u subotu osumnjičeni nisu osporavali tijek događaja, ali su poricali da im je namjera bila Peratoviću nanijeti teške tjelesne ozljede. (Hina)