hrt dnevnik 3 tvrtko jakovina josip broz tito ivo lučić

Povodom obljetnice smrti komunističkog ratnog zločinca i masovnog ubojice Josipa Broza Tita na HRT-ovom Dnevniku 3 se razgovaralo o toj “velikoj povijesnoj ličnosti”.

Gledatelje je svojim bizarnim stavovima sablaznio “povjesničar” Tvrtko Jakovina koji je otvoreno veličao jugokomunističkog krvnika odgovornog za preko milijun ubojstava u Jugoslaviji, uglavnom Hrvata. Za Jakovinu Tito je velika povijesna ličnost, antifašist, pobjednik u ratu, utemeljitelj pokreta nesvrstanih itd.

Srećom, u Dnevniku 3 gostovao je i dr. sc. Ivo Lučić iz Hrvatskog instituta za povijest koji je dao malo realističniju sliku o zločincu Titu. “Netko tko je vladao 30 godina i bio toliko prisutan ne može biti samo jedno ili samo drugo. Kada govorimo o Titu trebamo gledati što je preživjelo – a nije ostalo ništa – ni Jugoslavija, ni socijalizam, gospodarstvo se urušilo. Postoji samo mit. Dolaze mu se pokloniti kao čovjeku koji im je osigurao lijepu mladost – jasno je da su neki bolje živjeli nego sada, ali nisu svi. Zato moramo govoriti o političkim ubojstvima i Golom otoku”, izjavio je Lučić.

“Bio je doživotni predsjednik, jedini je bio neprikosnoven, sada razgovaramo o čovjeku koji je mrtav kao da je živ”, naglasio je Jakovina. “On još nije mrtav! On nije otac nacije nego najveći sin svih naših naroda. Građen je kult njegove ličnosti i gradi se i danas”, odgovorio je Lučić. “Tito je bio svjetski lider, zbog njega su i Zadar i Rijeka danas u Hrvatskoj.”

On je važna povjesna ličnost, kakvu danas nemamo, rekao je je Jakovina. “Tito je krao ali je nama dao, to je strašna rečenica, uzvratio je Lučić. Vratio je Istru? Ako je netko osigurao ratni plijen, znači li to da je dobar”, upitao je i zaključio kako je najbolja ocjena njegove vlasti da bi i Jakovina otišao u zatvor zbog onoga što je sada rekao, “a kamo li on sam.”

Autor: Sloboda.hr/HRT