josip broz tito počasni građanin zagreba

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su jednoglasno, uz pljesak, prihvatili prijedlog zaključka o proglašenju general-pukovnika u mirovini Ante Gotovine počasnim građaninom Zagreba. Zaslužio je to, no našao se u “čudnom” drušvu, ako izuzmemo one koji su to doista zaslužili, s obzirom kako titulu počasnog građanina grada Zagreba još uvijek nosi i komunistički diktator i masovni ubojica Josip Broz Tito.

Josip Broz Tito, još uvijek, u 2015. godini, počasni je građanin grada Zagreba, ali hrvatski mediji se zbog toga ne uzrujavaju. Počasni građanin grada Zagreba postao je 1945. godine. Zagrebačka skupština i dalje ne odustaje od toga da “maršal Tito” i dalje ostane na toj listi. Podsjetimo i da se po njemu i dalje zove trg između Hrvatskog narodog kazališta i Sveučilišta u Zagrebu.

Tko je bio Josip Broz Tito?

Josip Broz Tito bio je komunistički diktator i masovni ubojica. Na čelo komunističke partije Jugoslavije je došao nakon Staljinovih čistki tridesetih godina prošlog stoljeća, u kojima je i sam sudjelovao.

Na vlast dolazi 1945. godine i bio je doživotni predsjednik komunističke Jugoslavije i lider komunističke partije te propale države. Umro je 1980.godine.

Smatra se da je Titov režim odgovoran za smrt oko milijun ljudi. Pamti ga se po poslijeratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji – pokolj na Bleiburgu, pamte se križni putevi, pamti se Huda jama, pamte se koncentracijski logori poput Golog otoka, pamte se progoni i ubojstva emigranata itd. Nažalost, jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća i danas u Hrvatskoj ima svoje sljedbenike, doduše malobrojne.

Tko može postati počasni građanin grada Zagreba?

Počasnim građaninom Grada Zagreba može se proglasiti osoba osobito zaslužna za promicanje vrijednosti demokratskog društva, povijesnih događaja i tradicija hrvatskog naroda, položaja i ugleda Grada Zagreba, njegovih odnosa s drugim gradovima u zemlji i inozemstvu, te za razvoj Grada Zagreba-ili pojedinih njegovih djelatnosti, državnik ili dužnosnik druge države, član međunarodne organizacije, odnosno organizacije druge države ili njihovih tijela posebno zaslužan za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku u promicanju njezina suvereniteta, samostalnosti i samobitnosti na općeprihvaćenim načelima suvremenog svijeta. O proglašenju počasnim građaninom Grada Zagreba odlučuje Gradska skupština. Nejasno je po kojoj je točki to postao Tito, s obzirom na sve što nam je poznato iz njegovog života.

Statut Grada Zagreba ne predviđa postupak opoziva dodijeljene titule počasnog građanina, no nekim imenima na listi doista nije mjesto i potrebna je inicijativa za brisanje. Zašto onda nitko ne traži brisanje Tita s liste?

Podsjetimo da Hrvatska, kao demokratska država, pa tako i njezini gradovi, ima svoja prava, ali i svoje obveze prema žrtvama komunističkog režima i ostalih totalitarnih režima, što je definirano i kroz određene deklaracije.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr