Predsjednicki_izbori_01.jpg.655x300_q85_crop_upscale

Na dnevnom redu sjednice Vlade je donošenje odluke o raspisivanju izbora za predsjednika Republike za nedjelju, 28. prosinca, a svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počeli bi teći od 24. studenoga.

Ustavom je propisano da se izbor predsjednika Republike obavlja najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata, a odluku o datumu izbora donosi Vlada.

Sadašnjem hrvatskom predsjedniku petogodišnji mandat istječe 18. veljače iduće godine, a novoizabrani predsjednik stupa na dužnost posljednjeg dana mandata predsjednika kojem istječe mandat. Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske propisuje, pak, da od dana raspisivanja pa do dana izbora predsjednika Republike mora proteći najmanje 30 dana.

Vlada bi na zatvorenom dijelu sjednice trebala imenovati tim stručnjaka koji će analizirati državne rashode i do 1. veljače 2015. osmisliti konkretan plan za njihovo rezanje za pet milijardi kuna.

Tim ministra financija okupljen u pet povjerenstava činit će stručnjaci Ekonomskog instituta i Instituta za javne financije. Za područje plaća trebao bi biti zadužen Danijel Nestić, za zdravstvo Maja Vehovec, za subvencije Marina Kesner Škreb, za porezne rashode Vjeko Bratić te za agencije i fondove Dubravka Jurlina Alibegović. Za posao članovi povjerenstava neće dobiti naknadu.

Temeljita analiza proračunskih rashoda trebala bi, prema riječima ministra Borisa Lalovca, rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i djelotvornim trošenjem proračunskog novca.