siniša kovačić hrt

Danas u tri sata poslijepodne Goran Radman, nakon što ga je Sabor prošli tjedan ekspresno smijenio uz glasnu kritiku oporbe, predat će dužnost svome nasljedniku – v. d. ravnatelju Hrvatske radiotelevizije Siniši Kovačiću koji je sa 79 glasova zastupnika postao 12. šef HRT-a, odnosno, četvrti privremeni. A s primopredajom dužnosti valja očekivati, tvrde upućeni izvori s HRT-a za Jutarnji list, i velike kadrovske rošade.

Kao najizvjesnijeg najbližeg suradnika Siniše Kovačića neslužbeni izvori navode višegodišnjeg novinara i urednika Jozu Barišića, ali tvrde da još nije definirano koji će točno “resor” preuzeti – produkciju ili program.

Tehnička uprava

Prije službene primopredaje novi će šef HRT-a Siniša Kovačić, koji je u kratkoj izjavi javno najavio kako očekuje da HRT bude otvoren prema svim skupinama u društvu, ali i da štiti hrvatski nacionalni interes, hrvatski identitet i kulturu, najprije na kolegiju razgovarati s urednicima. Nakon toga održat će i sastanak s članovima Ravnateljstva, tvrdi izvor Jutarnjeg lista, i dodaje kako se očekuje da se članovi Ravnateljstva, Saša Runjić, zadužen za program,Marija Nemčić za produkciju, Duško Zimonja za tehnologiju i Boris Sruk za poslovanje, izjasne o svome statusu; žele li ostati dio tehničke ekipe ili namjeravaju odstupiti. Na HRT-u doznajemo da je, primjerice, Saša Runjić spreman na pitijsko rješenje; svoj privremeni mandat stavit će na raspolaganje Siniši Kovačiću, ali ako mu Kovačić ponudi da ostane, neće imati ništa protiv.

Sa smjenom Gorana Radmana padaju i članovi Ravnateljstva. Prema Zakonu o HRT-u automatski su svi članovi, od petka, kad je Radman svrgnut s ravnateljskog mjesta, u ponoć i sami postali dio tehničke uprave sa statusom v. d.-a. Mogli bi ostati dio Kovačićeve ekipe u sljedećih šest mjeseci, koliko traje njegov privremeni mandat.

Kovačić, tumači nam jedan član Nadzornog odbora, imao bi pravo uz dobro obrazložen razlog imenovati svoje ljude od povjerenja, također samo kao v. d.-e uz začkoljicu – da su iz kuće i da su i sami prošli javni natječaj. A taj manevarski prostor za kadrovske pretumbacije Kovačiću je prošli petak otvorila Vlada kad je dala negativno mišljenje na izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a za 2014. i provedbu programskih načela i obveza HRT-a jer su, kako je objašnjeno, “uvidom u pojedina izvješća utvrđena odstupanja programskih obveza od onih preuzetih ugovorom s Vladom”.

Kovačićeva pozicija

Varijanta da Kovačić zadrži Radmanov kadar nije realna. Kao što ne treba očekivati da Kovačić ne poželi skinuti prefiks v. d.-a sa svog statusa. Upućeni procjenjuju da će Kovačić u tom prijelaznom razdoblju nastojati ojačati svoju poziciju i izgraditi mrežu svojih suradnika. Pozivaju se na primjer bivšeg ravnatelja Josipa Pupovca koji je nakon dvije godine staža v. d. ravnatelja na prilično dramatičnom izboru u drugom krugu glasovanja izabran za stalnog, piše Jutarnji list.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list