silvano hrelja hsu

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja izjavio je na press konferenciji da će podržati Božu Petrova za premijera, a Zorana Milanovića za predsjednika Sabora, ukoliko se sporazum između Mosta i koalicije Hrvatska raste realizira i “papirnato.”

Prema njegovim riječima ako se HDZ odlučiti vratiti u pregovore “vjerojatni su novi izbori”. “HSU ima samo jedan uvjet, da mirovinski sustav ne ide u ministarstvo socijale”, dodao je Hrelja.

“Još nemamo nigdje potpis na papiru, ali ako koalicija Hrvatska raste s Mostom složi vlast onda je izvjesno, iako su to još samo najave, da Petrov bude premijer, a Zoran Milanović predsjednik Sabora”, rekao je Hrelja na konferenciji za novinare.

Upitan kako gleda na mogući povratak HDZ-a u pregovore Hrelja je odgovorio da će pregovori u tom slučaju biti teži i otegnut će se, pa smatra kako su izvjesniji novi izbori nego tripartitni dogovor .

“Ako se u tako nešto ide na silu, bez neke dobre volje, tvrdimo da je teško, gotovo nemoguće to složiti da funkcionira. Vrlo je teško postići dogovor kad se inzistira na konsenzusu u svakom tretnutku i u svakoj sitauciji”, kaže Hrelja.

Milanovićev pristanak na tripartitnu Vladu tumači kao pregovaračku poziciju u kojoj je prvenstveno cilj da ne ispadneš iz igre.

Svi dobro znamo o čemu se radi, dovoljno smo odrasli da znamo kakva je komunikacija među ljudima, teška je i u obitelji, a kamoli među strankama i suprotstavljenim polovima u državi, no za “ostati u igri” svašta se pregrize, rekao je Hrelja.

Uvjet HSU-a: mirovinski sustav ne ide u ministarstvo socijale

HSU ima samo jedan uvjet ako dođe do formiranja Vlade između koalicije Hrvatska raste i Mosta – da mirovinski sustav ne ide u ministarstvo socijale.

“Za nas su mirovine zarađene, a ne socijala pa uvijek trebaju biti vezane uz rad i gospodarstvo. Iako je dio mirovina pokriven socijalnim dodacima, za nas je to prvenstveno nešto što je zarađeno tijekom godina rada. Za sve ostale opcije smo otvoreni”, kazao je Hrelja.

Dosad je u pregovorima s Mostom bila jedna runda pregovora na tu temu. Most želi da 2016. godina bude godina javne rasprave o budućnosti mirovinskog sustava, prije svega drugog mirovinskog stupa, za koji su tijekom predizborne kampanje predlagali njegovo zamrzavanje ili gašenje.

“Moram priznati da su u odnosu na ono što su izjavljivali pojedinci iz Mosta tijekom predizborne kampanje poprilično reterirali, i mi smo pozdravili takav pristup jer mirovinski sustav, ni prvi, ni drugi ni treći stup ne trpe lomove preko koljena. Nitko ne smije biti toliko neoprezan i tako nešto predlagati jer se radi o imovini građana. To bi bila nova nacionalizacija u Hrvatskoj, a sve dosadašnje nisu donijele ništa dobro”, poručio je Hrelja.

Iz Mosta je stigla obavijest da će se njihova nezavisna lista danas sastati s koalicijom Hrvatska raste. Sastanak će se održati u 17 sati u prostorijama Mosta u Zagrebu.

(Hina)