Šesti Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“

U subotu 6. prosinca 2014. u Križevcima će se održati završna svečanost 6. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“.

Susret će započeti u 17.15 sati okupljanjem autora i sudionika u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Uz pozdrave domaćina tamo će stručni ocjenjivački sud u kojem su bili: dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar okupljenima predstaviti zbornik najuspjelijih radova „Dar Domovine“. Zatim će u 18.00 sati u župnoj crkvi sv. Ane biti služeno misno slavlje koje će uz 96. godišnjicu rođenja župnika Stjepana Kranjčića po kojemu susret i nosi ime, predvoditi župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček.

Ove godine 6. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ počet će u 19.00 sati u križevačkom Hrvatskom domu, a tad će autori najboljih radova prigodno prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda biti nagrađeni, a odabrani radovi bit će javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Marije Sekelez i Dubravka Sidora. Dok će glazbeno upotpuniti program nastup Vokalnog sastava „Allegro“. Voditeljica Susreta je Tanja Baran – koncipirala je program.

Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ zapravo je jedini književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrjednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj. Nakon raspisanoga natječaja koji je bio javno oznanjen od 15. svibnja do 15. kolovoza 2014., stručni ocjenjivački sud (Lončarević, Petrač, Bosnar) sve je radove (bez znanja o autorstvu) pročitao i odredio koji će radovi biti nagrađeni, a koji će biti javno izvedeni, pa i koji će biti objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 138 autora s 221-im radom, s 118 pjesama, 57 kratkih priča, 10 putopisa, 19 eseja i 17 monodrama. Većina autora koji su se javili na natječaj živi u Hrvatskoj, a nekoliko njih živi izvan Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj. Stručni je ocjenjivački sud odlučio da će u zborniku „Dar Domovine“ biti objavljeno 36 radova od 28 autora, i to: 14 pjesama, 8 priča, 4 putopisa, 6 eseja i 4 monodrame, dok će 15 radova (po tri u svakom žanru) biti nagrađeno.

Organizator književnoga susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Pokrovitelji novčanih nagrada su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog“, Hrvatska karmelska provincija i Hrvatska dominikanska provincija. Književni susret održava se uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Radnika d. d., Privredne banke Zagreb, TIM Kabela d. o. o., KTC-a d. d., Ginekološke ordinacije Jelušić Križevci, Pučkog otvorenog učilišta Križevci i Turističke zajednice Križevci.

Sve u svemu Susreti hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ jedini su u ovodobnici susreti duhovne književnosti u Hrvatskoj protkani kršćanskim vrjednotama – izraženi u kratkim književnim žanrovima kojima je prethodio javni natječaj.

Autor: Ivan Raos