vojislav šešelj bujica velimir bujanec anto kovačević

Vojislav Šešelj, četnički vojvoda oslobođen iz Haaga gdje je više od 11 godina proveo zbog optužbe za najteže ratne zločine na području Hrvatske i BiH, ekskluzivno se javio Velimiru Bujancu u emisiju Bujica.

Bujanac je na početku telefonskog razgovora ustvrdio da je “frka je u Hrvatskoj zbog Šešeljevog povratka iz Haaga a, Ivica Dačić tvrdi da je Šešelj marginalnan”.

“Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić tresu se od straha, blokirali su me ovdje, pa sam se javio preko Hrvatske, dovoljno je bilo da dam jedno priopćenje. Gledao sam danas, zadovoljan sam današnjim zasjedanjem Sabora, Jadranka Kosor je jedina pametna, rekla je da se ja jedini smijem, pa i smijem se”, kazao je Šešelj.

Potvrdio je da podržava Ivu Josipovića u utrci za još jednim mandatom na mjestu predsjednika Republike Hrvatske, bez obzira što on posljednjih dana, prema Šešeljevom mišljenju, glumi hrvatskog nacionalistu.

Ja iskreno, iz petnih žila podržavam Ivu Josipovića jer ima fanstastican obiteljski pedigre. Što se tiče njegovih izjava, ja to potpuno opravdavam jer sam bio u kontaktu s nekim njegovim savjetnicima i oni su me potakli da izdam priopćenje kako bi se on imao priliku eksponirati kao nacionalist hrvatskoj javnosti. Ja Ivu Josipovića veoma cijenim, zbog njegova oca koji je bio partizan i oficir mislim da je to bila 9. dalmatinska brigada, koja je oslobodila Široki Brijeg i pod zapovjedništvom oca Ive Josipovića tamo je strijeljan velik broj ustaša, franjevačkih fratara, a strijeljan je i velik broj žena i djece, kazao je Šešelj.

Ponovio je u Bujici da mu je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić najomiljenija hrvatska političarka.

“Mi se znamo iz osamdesetih godina. Susretali smo se puno puta u Zagrebu na Filozofskom fakultetu. Njen deda je bio istaknuti četnik i to sam čitao iz hrvatske štampe i to me oduševilo. Mislim da sam sačuvao to. Treba mi stići s mojom prtljagom iz Haaga”, objasnio je Šešelj.

Šešelj kaže kako nije u nikakvom dogovoru sa srbijanskom vlasti i smiješno mu je to što ga u Srbiji optužuju kako je u suradnji s Amerikancima, dok Hrvatska kaže kako je on u suradnji s Nikolićem i Vučićem.

Spomenuo je i kako nije prekršio nikakve uvjete puštanja na slobodu iz Haaga jer ih nije dobio niti ih je potpisao.

“To što su oni objavili to nema veze sa mnom, znam jedino da se dobrovoljno u Haag ne vraćam. Ako me pozovu, onda će Vučić i Nikolić biti na mukama jer to znači da će se moji nekadašnji suradnici morati dobro potruditi da me uhite i odvedu u zatvor”, istaknuo je Šešelj.

Smatra da su većina Srba četnici.

“Četnici su se 1945. pridružili partizanima a početkom devedesetih su istupili iz partizana. Početkom devedesetih nisam čuo ni jednog Srbina se izjašnja partizanom”, smatra Šešelj.

Za Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića je potvrdio da su dragovoljci Srpske radikalne stranke.

Tomislav Nikolić se osam mjeseci borio u Vukovaru, zbog čega je proglašen srpskim vojvodom. Aleksandar Vučić se prije pristupanja dragovoljcima Srpske radikalne stranke borio na najtežim ratištima u Sarajevu. Sve to govori o kakvim se četnicima radi”, istaknuo je Šešelj.

Kaže da postoji jedna velika razlika u tome kako se piše o njemu onoga što se može dokazati. Kako je istaknuo, nigdje u spisima Haaškog suda nije dokazano da su Šešeljevi dragovoljci počinili zločine u ratu.

Isto tako kaže da nije kriv za slučajeve silovanih žena u Vukovaru jer niti to Haag nije u 12 godina mogao dokazati.

Autor: Sloboda.hr/Hrsvijet