rade šerbedžija brijuni branitelji mladen pavković

Hvale vrijedna ideja iz Ministarstva branitelja RH: ministar branitelja bez branitelja Predrag Matić i njegov pomoćnik Bojan Glavašević ovih su dana u Washingtonu, New Yorku i Bruxellsu pozvali svjetske ratne veterane da među ostalim dođu u Hrvatsku, na Jadran, na ljetovanje. Naime, oni su pokrenuli inicijativu o osnivanju rehabilitacijskog centra na hrvatskom Jadranu u koji bi dolazili vojnici na povratku iz mirovnih misija ili žrtve rata iz cijelog svijeta, što su oni u inozemstvu vrlo dobro prihvatili (a kako i ne bi).

Međutim, oni kojima su se obratili ovi državni dužnosnici vjerojatno nemaju pojima da pred njihovim uredom, u Savskoj 66 u Zagrebu, već punih 200 dana hrvatski branitelji i stradalnici prosvjeduju protiv njihove politike i traže njihovu smjenu.

Nadalje, ideja je na prvi pogled zanimljiva i vrijedna, ali, zar ne bi bilo mnogo bolje i učinkovitije da su pokrenuli inicijativu da prije svih hrvatski branitelji i stradalnici te članovi njihovih obitelji ljetuju na Brijunima (recimo za 7 kuna, kao saborski zastupnik Nenad Stazić), te da se iz tog otoka premjesti Šerbedžijino privatno, obiteljsko kazalište, u neki napušteni vojni objekt na Jadranu, recimo na otok Vis, gdje ovi dužnosnici namjeravaju pozvati i vojnike na povratku iz mirovnih misija ili žrtve iz cijelog svijeta.

Tako bi na Brijune umjesto Rade Šerbedžije, njegove Lenke, djece i mnogobrojnih prijatelja i suradnika, ratne veterane, iz Fažane vozili brodovi Hrvatske ratne mornarice, kao što već godinama za nikakvu, smiješnu cijenu to rade za potrebe i propagandu obitelji Šerbedžija.

No, zanimljivo je i to da Matić i Glavašević, dok se ogroman broj hrvatskih branitelja i stradalnika bori s neimaštinom i nepremostivim životnim problemima, koje bi oni trebali rješavati, ali na žalost to ne čine učinkovito, bezbrižno putuju svijetom i pozivaju svjetske veterane na odmor u Hrvatsku.

A njima već duže vrijeme „gori pod nogama“ i ne mogu riješiti ni najosnovnije braniteljske i stradalničke probleme u svojoj zemlji.

Oni, s kojima su o ovoj ali i drugim idejama i temama razgovarali diljem svijeta, vjerojatno nemaju pojima da Matić i Glavašević više ništa ne predstavljaju među hrvatskom braniteljskom populacijom te da, kako su i sami izjavili, „jedva čekaju da se maknu s posla koji ih opterećuje“.

Autor: Mladen Pavković
Foto: dubrovnik-festival.hr