milanović vlada datum izbora

Pitanje datuma parlamentarnih izbora sve se češće postavlja u hrvatskoj javnosti, a Hrvati nikako da od vlade dobiju odgovor na to pitanje.

Ipak, sve se češće iz SDP-a može čuti kako je želja većine da to bude što prije, najkasnije u studenome, a istog su mišljenja i njihovi partneri u HNS-u. Međutim, kada točno, još je nepoznanica jer se još uvijek “važe” kada je najpametnije raspustiti Sabor.

Dvije varijante

“Postojala je ideja da se na zahtjev Vlade sazove izvanredna sjednica Sabora 1. rujna i da traje dva tjedna, do početka redovne sjednice Sabora 15. rujna. Nakon toga sjednica bi trajala još tjedan dana i potom bi se raspustio. Time bi s dobilo tri tjedna rada Sabora što bi bilo i više nego dovoljno da se donesu svi oni zakoni koji su se planirali donijeti uoči izbora, a tu se prije svega misli na paket zakona ministra financija Borisa Lalovca“, kaže  visoki izvor Večernjeg lista iz Vlade.

Međutim, ta ideja ne uklapa se u želju većine u SDP-u da se izbori održe prije obljetnice pada Vukovara 18. studenog pa nije isključena ni mogućnost da se sazove izvanredna sjednica Sabora 1. rujna i da ona traje 15 dana nakon čega bi se Sabor raspustio.

Naime, kako je predsjednica države Kolinda Grabar – Kitarović ta koja će odrediti točan datum izbora, koji se pak moraju održati 30 do 60 dana od dana raspuštanja Sabora, SDP želi se na svaki mogući način izbjegne mogućnost da predsjednica odluči da se na birališta ide nakon tužne obljetnice.

Raspusti li se Sabor do 15. rujna, predsjednica će imati na odabir četiri potencijalna datuma – 18. listopada, 25. listopada, 01. studenoga ili 8. studenoga. Ipak, konačne odluke još uvijek nema, ali navodno bi baš datum izbora trebala biti jedna od aktualnih tema na Iblerovom trgu na prvoj sjednici predsjedništva stranke koja će se održati u srijedu 19. kolovoza.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list