ćirilica u vukovaru dvojezičnost

Predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak najavio je u petak kako će SDP na sjednici Gradskog vijeća 17. kolovoza predložiti amandmane na prijedlog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ) za izmjenu gradskog Statuta oko primjene dvojezičnosti u Vukovaru, ocijenivši da HDZ-ov prijedlog nije u skladu sa zakonom ni odlukom Ustavnog suda.

Bošnjak je na konferenciji za novinare kazao kako amandmani koje SDP predlaže donose kompromisno rješenje za sve strane oko spornih pitanja vezanih uz dvojezičnost u Vukovaru, ali nije želio konkretnije govoriti o sadržaju tih amandmana.

“Naši amandmani će biti nešto novo i njihovo prihvaćanje omogućit će da Vukovar konačno izađe iz ove teške situacije i okrene se drugim problemima poput zapošljavanja i razvoja gospodarstva”, rekao je.

Za izmjene Statuta koje će na sjednici Gradskog vijeća predložiti gradonačelnik Penava rekao je kako nisu u skladu sa zakonom niti na tragu odluke Ustavnog suda vezano uz primjenu dvojezičnosti.

Ustavni sud je odlukom od 11. kolovoza 2014. obvezao vukovarsko Gradsko vijeće da u roku jedne godine za cijelo područje, odnosno za pojedini dio ili pojedine dijelove područja Grada Vukovara, Statutom izrijekom propiše i uredi individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svoga jezika i pisma.

Vukovarske gradske vlasti su u Gradskom vijeću u svibnju pokrenule izmjenu Statuta. Na prijedlog gradonačelnika Penave osnovano je povjerenstvo za izmjenu Statuta, koje je sastavilo prijedloge koji će se pred gradskim vijećnicima naći na sjednici Gradskog vijeća 17. kolovoza. Predlaže se donošenje dviju odluka – Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta, te Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Bošnjak je vladajuće u gradu prozvao i da na toj sjednici planiraju usvojiti gradski proračun za iduću godinu, što je ocijenio “guranjem na mala vrata” proračuna četiri i pol mjeseca prije kraja godine, te potvrdom da se vladajući plaše raspuštanja Gradskoga vijeća, odnosno prijevremenih lokalnih izbora. (Hina)