lažna diploma hrvatske šume mate štimac

I dok nam mladi sa završenim fakultetima napuštaju zemlju, kod nas svako malo javnost doznaje za krivotvorene diplome na temelju kojih su neki ostvarili zavidne karijere. Provjera vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi prije dva je mjeseca počela i u Hrvatskim šumama. Dosad je otkriveno 28 krivotvorina.

Od 28 krivotvorenih dokumenata 25 je srednjoškolskih svjedodžbi, jedna diploma više škole, jedna fakultetska, pa i jedan magisterij. Hrvatske šume počele su s provjerama diploma i svjedodžbi prije tri mjeseca, za 3.500 radnih mjesta. Objavljeni su podaci dobiveni nakon provjere njih oko 1.000. Čekaju se rezultati provjere još 2.500 radnih mjesta.

Među onima koji su krivotvorili svoju diplomu nalazi se i zaposlenik Hrvatskih šuma kojeg su kolege prozvali Duhom jer su ga rijetko viđali na poslu. Imao je savjetničku plaću od oko 15 tisuća kuna i službeno vozilo 24 sata. A sad se otkrilo sve to s lažnom diplomom Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Hrvatske šume u svojem dopisu nisu otkrile identitet krivotvoritelja. Kažu da su dosad dobili rezultate provjere diploma i svjedodžbi trećine svojih djelatnika. Otkriveno je 28 krivotvorina, o čemu su obavijestili Državno odvjetništvo, te je, kažu, pokrenut postupak otkaza ugovora o radu.

Ono što o Štimčevoj diplomi nisu otkrili u Hrvatskim šumama, otkrili su s Prometnog fakulteta. “Utvrdili smo da diploma nije vjerodostojna, odnosno da je nije izdao Fakultet prometnih znanosti. Inače, g. Štimac bio je upisan u 1. godinu studija na Prometnom odjelu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu akademske godine 1998./99. Daljnjih upisa nije imao. Položenih ispita nema”, stoji, među ostalim, u priopćenju Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Štimac je i za nas ostao Duh, jer je odbio bilo što komentirati. Uputio nas je na zagrebačkog odvjetnika, koji do ponedjeljka nije u Hrvatskoj. Koliku je nepripadnu imovinsku korist ostvario u desetak godina karijere, tijekom koje je bio i član Uprave, iz Hrvatskih šuma ne otkrivaju.

Otkrili smo i da je kao mjesto stanovanja Šumama dao adresu na području posebne državne skrbi. Bio je jedini savjetnik s povlasticama, koje mu sadašnja Uprava, zbog ugovora koji je imao s prošlom, sve do naše priče nije uspjela ukinuti.

Slučaj je sada na Državnom odvjetništvu koje potvrđuje da su od Virovitičko-podravske policije zatražili provođenje kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku.

Više pogledajte u videoprilogu.