branitelji savska imotski deur glogoški klemm

U Imotskom je jučer održana tribina pod nazivom „Sto posto za Hrvatsku“ koju je organizirala Koordinacija braniteljskih udruga Imotske krajine. Tribina je u Gradskom kinu okupila više od 600 ljudi, mahom branitelja, njihovih obitelji, ali i građana iz svih mjesta Imotske krajine i susjedne Bosne i Hercegovine.

Na tribini kao gosti bili su predsjednik sto postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, predsjednik veterana Specijalne policije Josip Klemm i predsjednik ZUV HGP Ante Deur. Zajednički naglasak tribine bio je poziv prosvjednika iz Savske 66 Imoćanima da ukoliko bude potrebno dođu u Zagreb dati im podršku. Nakon toga poziva dižući se i pljeskajući svi su zapjevali “Zovi, samo zovi, svi će sokolovi”, prenosi radioimotski.hr

Trojku iz Savske pozdravili su umirovljeni pukovnik Branko Lubina u ime koordinacije te komodor Ivica Tolić  u ime pučanstva Imotske krajine, istaknuvši kako su i oni i oni koji 109 dana prosvjeduju u Savskoj 66 stavili  ne sebe Hrvatsku i prava branitelja ispred svega, pri tome trpeći optužbe i prigovore.

“Dobrodošli u Imotski! Ovdje ste svoji na svom i Imoćani i Hercegovci uvijek su bili  i disali za Hrvatsku”, istaknuo je komodor Tolić.

“Došli smo vam iz Savske pozdraviti vas i zahvaliti vam što ste nam dali podršku. Pitaju nas neki što radimo u Savskoj? Isti ti i 90.- ih godina pitali su gdje idemo, dok su se oni sakrivali. Ne može se izjednačavati žrtva i agresor. Nakon smrti ministra Šuška i predsjednika Tuđmana, počeli su razdvajati branitelji iz Hrvatske i Hercegovine. Gdje su ratni veterani, gdje je pobjednička vojska? I Josipović, Mesić, Pusić, Milanović, Fred  Matić, Sanader, Kosor – svi oni zaboravili su branitelje”, naglasio je Deur dodavši: “Nećemo dopustiti da se omalovažavaju naši suborci. U drugim civiliziranim državama cijene se svoji veterani, a u nas se obezvređuju. Gdje je ’91. bio Milanović? Što nije uzeo pušku u ruke i borio se, već je vježbao boks i nikada nije dobio niti jednu borbu? Neće i ovu s braniteljima! Mi želimo biti jedno, kao što smo bili u krvi i borbi, hoćemo da sve branitelji imaju ista prava, a ne da nam se sa svetinjom politizira. Šator u Savskoj je postao simbol otpora protiv onih koji ne vole Domovinski rat”, istaknuo je Deur.

branitelji savska imotski deur glogoški klemm

Klemm: To oni hoće – razjedini braću pa vladaj! E, neće to tako ići.

“Ni u jednom udžbeniku nisam pročitao da je iz Imotskog poginulo 200 sinova ove krajine, nigdje ne piše da su branili i ginuli Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika. Eto jedan od razloga što smo u Savskoj – ne damo da nam se zatomi sveti rat, sveta krv naših ljudi! Tražimo samo malo poštovanja prema braniteljima, da našim majkama i očevima ne dolaze svakodnevno razna rješenja o njihovim pravima”, pojasnio je Klemm te dodao: “Naši suborci u BiH imaju jednaka prava kao i mi i moraju ih imati jer su se borili s nama rame uz rame. Ne damo da jedan branitelj ima, a drugi nema.To oni hoće – razjedini braću pa vladaj! E, neće to tako ići. Mi ćemo ostati u Savskoj ako treba ne 109, nego tisuću i devet dana da ispravimo takve nepravde. Zar možemo dopustit da Ranko Ostojić sa svojom policijom vrši deložaciju naših suboraca? Pita li netko koliko je naših suboraca izvršilo suicid? Za njih je to samo gola brojka. Nisu takvi bili s nama ’91., nisu ni sada i ne trebaju nam. Tražimo od vas povjerenje i kada vas zovnemo – dođite nam.”

Glogoški: nakon 20 godina ponovno se moramo boriti za vrijednosti Domovinskog rata

U svom 50 minutnom govoru Đuro Glogoški do u detalje je objasnio cilj prosvjeda, detaljizirao zahtjeve branitelja koji bi trebali ući kao ustavna kategorija.

“Zašto smo u Savskoj? Tu smo za svakog hrvatskog branitelja – da Domovinski rat ostane obrambeni rat i da se uvijek i za svagda znaju imena agresora Srbija, Crna Gora i JNA”, pojasnio je Glogoški te dodao: “Što smo doživjeli da  se nakon 20 godina ponovno  moramo boriti za vrijednosti Domovinskog rata? Ovi danas na vlasti sustavno su se pripremali na ovo što nam danas čine. Od 2001. smanjene su mirovine braniteljima i do 40 posto. Što će sutra obitelj branitelja kada on umre? Ostati će socijalni slučaj.To nećemo dozvoliti i za te stvari se borimo da oni budu osigurani”.

Komentirajući najnoviju izjavu premijera Milanovića da dok Srbija ne povuče zakon po kojem je uhićen Veljko Marić neće moći u EU jer će se Hrvatska tome protiviti, Glogoški je novinarima izjavio da je to trebao napraviti i daleko prije.

“I to je jedan od razloga što smo u Savskoj”, izjavio je Glogoški.