ivo sanader presuda vrhovni sud kazna mol ina

Vrhovni sud smanjio je presudu Ivi Sanaderu s 10 na 8,5 godina zatvora u predmetima Ina Mol i Hypo, rekao je za Hrvatski radio glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Naime Vrhovni sud presudu je poslao Županijskome sudu koji o njoj mora obavijestiti zainteresirane strane dakle USKOK i Ivu Sanadera.

Podsjećamo u prvom stupnju sudac Županijskoga suda Ivan Turudić Sanadera je osudio na 10 godina jer je između ostaloga prepuštanjem upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u te izdvajanjem nerentabilnog plinskog poslovanja postupio suprotno nacionalnim interesima, za što je stekao osobnu materijalnu korist.

Na prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, donesenu u studenom 2012. žalili su se obrana i tužiteljstvo, a Vrhovni je sud njihove argumente saslušao na javnim sjednicama krajem ožujka i početkom travnja.

I dok je obrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtjevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Pravomoćna odluka Vrhovnoga suda bit će i službeno objavljena nakon što Županijski sud obavijesti Sanadera i USKOK.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković pravomoćnu odluku Vrhovnoga suda nije željela komentirati dok ne vidi obrazloženje.

Nakon presude u slučajevima Hypo i Ina-MOL Sanader je, zajedno sa svojom bivšom strankom i nekoliko njenih dužnosnika, nepravomoćno osuđen za izvlačenje državnog novca i punjenje HDZ-ova crnog fonda preko agencije Fimi media.

Sanaderu se, osim toga sudi i za primanje mita u slučaju Planinska, u srpnju bi mu trebalo početi novo suđenje u slučaju HEP-Dioki, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna potičući tadašnju upravu da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

Izvor: HRT