Ivo_Sanader_II

Na Županijskom sudu u Zagrebu nekad najmoćniji političar, bivši premijer Ivo Sanader, nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki kojima je, zajedno s ostalim optuženima, punio vlastite džepove i stranački crni fond.

Drugooptuženi Mladen Barišić osuđen je na tri godine zatvora, trećeoptuženi Ratko Maček uvjetno je osuđen na godinu dana s rokom kušnje od četiri godine, četvrtooptužena Branka Pavošević osuđena je na godinu i šest mjeseci, a petooptužena Nevenka Jurak na dvije godine zatvora. HDZ-u je izrečena kazna od pet milijuna kuna.

Postane li presuda pravomoćna, Sanader će uz jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora državi morati nadoknaditi 15,2 milijuna kuna, koliko mu je bivši stranački rizničar Mladen Barišić u gotovini odnio od zarade marketinške agencije Fimi media, iz koje se punio i HDZ-ov crni fond. Osim novca koji se nalazi na računima na njegovo i ime članova njegove obitelji oduzeta mu je i umjetnička zbirka koja je, prema mišljenju suda, vrijedna oko 900 tisuća eura.

Potvrdi li Vrhovni sud ovu presudu, HDZ će državi platiti kaznu od pet milijuna kuna i vratiti 24,25 milijuna kuna štete. Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sutkinja Ivana Čalić utvrdila je da se korupcijske posljedice skupine Ive Sanadera i danas osjećaju u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali ‘kao bankomat’ te da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze.

U aferi izvlačenja državnog novca za privatne i stranačke potrebe, kazala je sutkinja, stvoren je sustav kojemu nisu pogodovali samo optuženici nego svi koji su za to znali, ali su šutjeli ili okretali glavu.

Svi_su_krivi

Neslućene posljedice korupcije

Naglasila je i da se tijekom suđenja, osim Sanaderovih nezasitnih financijskih apetita, otkio i skandalozan način kadroviranja u javnim tvrtkama u kojima je poslušnost stavljana ispred sposobnosti. Izbor za čelne pozicije se, kaže, svodio na one kojima nije bio mrzak odnos ‘političko-interesnog kupovanja’ te one koji bi za ostanak na dužnosti slijepo slušali one koji su ih ondje postavljali. Takvi su direktori radili na štetu tvrtki kojima su bili na čelu, što se poput domino efekta odrazilo na loše poslovanje, smanjenje plaća i gubitke radnih mjesta, zaključio je sud.

Sve to dovelo je da HDZ, kao stranka na vlasti, pod vodstvom Ive Sanadera kod građana naruši povjerenje u sustav te da se politička korupcija doživljava kao pravilo, a ne izuzetak. Kakva je to poruka kada zakone krše oni koji su izabrani da ih provode, zapitala se sutkinja, podsjećajući da je HDZ kao stranka na vlasti od građana dobio ovlast da donosi zakone, upravlja državom i represivnim aparatom. Kada takva stranka krši zakon, ona ruši i temelj pravne države, upozorila je sutkinja.

Ovo je poruka, dodala je, i da nasljednici plaćaju pouke svojih prethodnika te da se korupcija ne isplati i ne može proći nekažnjeno.

Građanima koji su obespravljeni, osiromašeni i malodušni, koji su izgubili povjerenje u vlast i takozvane elite ova presuda može biti samo zadovoljština jer su počinitelji za svoja djela kažnjeni, a otuđeno moraju vratiti, zaključila je sutkinja Čalić.

Nekada najmoćniji hrvatski političar drugu je presudu za korupciju poslušao mirno i bez reakcija, a zatim je ostao, kao i nakon svake rasprave, u razgovoru sa svojim odvjetnicima.

Uskok, HDZ i Sanader najavili žalbe

Unatoč zadovoljstvu što su svi optuženici proglašeni krivima žalbe su najavili USKOK, HDZ i Sanader. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak izrazila je zadovoljstvo presudom, a posebno u onom dijelu u kojm će optuženicima biti oduzeta imovinska korist u iznosu većem od 55 milijuna kuna. Tužiteljstvo će, osim na visinu kazne izrečene Sanaderu i Mačeku, uložiti žalbu i na iznos imovinske koristi koji bi se Sanaderu oduzeo postane li presuda pravomoćna. Mišljenja smo da je u konkretnom slučaju tijekom postupka neosporno dokazano postojanje nesrazmjera u iznosu iznad 23 milijuna kuna, kazala je Mostečak.

Obrana Ive Sanadera ustvrdila je da se nepravomoćna presuda temelji jedino na iskazu suoptuženog Mladena Barišića kojeg su demantirali iskazi 60 drugih svjedoka. Odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je da ni jedan svjedok kao ni materijalni dokaz nije potvrdio njegov iskaz da je Sanaderu dao novac.

Žalbu na presudu prema kojoj HDZ, uz pet milijuna kuna kazne, mora vratiti i 24 milijuna nezakonite koristi najavio je i Davorin Budin, odvjetnik prve stranke osuđene za korupciju. Izrazio je nezadovoljstvo i presudom i obrazloženjem.

Autor: F.Č./HRT
Foto: HRT