saborhrv

Sabor je na korak do donošenja deklaracije kojom će osuditi puštanje na slobodu ratnog zločinca Vojislava Šešelja, zatražiti preispitivanje te odluke te poručiti da za Srbiju, kao kandidatkinju za članicu EU-a, moraju vrijediti isti demokratski standardi. Zaključuje se to nakon konzultacija koje je imala radna skupina, odnosno predstavnici saborskih klubova.

Tekst deklaracije poprilično je usuglašen, o njoj će se sada konzultirati klubovi, pa je moguće da je Sabor donese već ovaj tjedan, najavili su sudionici konzultacija koji nisu željeli iznositi previše pojedinosti o sadržaju.

Osuda onog što se događa (nakon Šešeljeva puštanja iz haškog zatvora) u fokusu je deklaracije, rekla je nezavisna zastupnica, bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor koja je inicirala donošenje tog dokumenta. Nije bitno kad, nego da jednoglasno donesemo deklaraciju, smatra.

Deklaracijom se izražava stajalište jedne države. Taj bi dokument, posebno ako ga Sabor donese jednoglasno, bio dobro uporište hrvatskom predstavniku u Ujedinjenim narodima tijekom rasprave o radu Međunarodnoga kaznenog suda, rekla je incijatorica.

I Gordan Jandroković (HDZ) potvrđuje visok stupanj suglasnosti o deklaraciji.
Smjer je zadan, osudili smo odluku Međunarodnoga kaznenog suda, smatramo da je Šešeljevo puštanje iz zatvora neprimjereno, zatražili smo da Sud opozove tu odluku, argumentirali zašto je to bitno, kaže Jandroković. Osim toga, podsjeća se i na obvezu Srbije, kao kandidatkinje za EU, da jasno osudi i projekt Velike Srbije i mržnje, kao i pokušaj da mijenja granice. Ističe da sve što Sabor donese obvezuje Vladu i ostala tijela na djelovanje. Vjerujem da ćemo vrlo brzo prihvatiti deklaraciju, poručuje.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) navodi da je poenta deklaracije podsjetiti kako je Sud osnovan prije svega da osudi ratne zločince, ali i da uspostavi pravdu kao temelj uspostave mira. Prije svega konstatiramo niz stvari, odluke koje smo mi donosili i pozivamo Vijeće sigurnosti kao osnivača da vodi računa o tome, kaže SDP-ova zastupnica.

Članice radne skupine odbacuju teze da se deklaracijom utječe na pravosuđe.
To nije nikakav utjecaj, odnosno pritisak na pravoduđe, poručuju laburistica Nansi Tireli i Vesna Škare Ožbolt (DC).

Škare Ožbolt, koja za odluku o Šešeljevu puštanju kaže da je “neobična”, ističe da je Haški sud u tom slučaju popustio u temeljnim kriterijima. Tireli naglašava da se radi o presedanu koji vrijeđa sve žrtve. Poručuje i da pravila koja su vrijedila za naše osumnjičenike trebaju vrijediti i za druge, prenosi HRT.