Ruza_Tomasic_02

Dvije naše najjače stranke, SDP i HDZ, u subotu će objaviti liste za europske izbore 25. svibnja. I dok je na onoj Kukuriku koalicije manje-više sve poznato, još se ne zna hoće li na listi HDZ-a i koalicijskih partnera biti Ruža Tomašić.

Nakon razgovora s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom danas u Bruxellesu, Tomislav Karamarko nije to htio ni potvrditi ni opovrgnuti. No, neslužbeno, u HDZ-u tvrde isto što i Ruža Tomašić – ona ostaje na HDZ-ovoj listi. Također neslužbeno – prvi na listi bit će Andrej Plenković, slijede Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Ivo Davor Stier, Marijana Petir i kao šesta Ruža Tomašić.

Ni premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije želio danas govoriti o imenima koja će se naći na listi koju predvode. Rekao je samo da su europski izbori velika stvar i da se ne mogu svoditi na jednog zastupnika u Europskom parlamentu.

Izbor je težak, imamo vrlo malo mjesta kada je SDP u pitanju. SDP ima sedam od 11 mjesta, a jedno je mjesto rezervirano za gospodina Pupovca, a sve ostalo baš i nije i to nije jednostavno. To je prilično zahtjevan zadatak s obzirom na to da će uvijek nekomu na kraju biti napravljena nepravda ili će se tako osjećati. Jučer smo o tome na predsjedništvu SDP-a razgovarali tri sata, rekao je Milanović. Odbacio je svaku mogućnost da se na listi za europske izbore pojavi riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

No, kalkulira se kako će listu Kukuriku koalicije predvoditi Neven Mimica, druga će biti Biljana Borzan, zatim HNS-ovac Jozo Radoš, četvrti Ivan Jakovčić, peti Tonino Picula i na šestome mjestu će biti Oleg Valjalo.

Autor: F.Č./HRT
Foto: HKV