ruza_pavelic

[quote]Prosinac 2010. – Ruža Tomašić: “Slikanjem ispod Pavelića ne može se u 21. stoljeće”
Siječanj 2014. – Ruža Tomašić uspoređuje Pavelića s Titom
Veljača 2014. – Ruža Tomašić nastupa pod slikom dr. Ante Pavelića[/quote]

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić nalazi se u višednevnom posjetu Hrvatima u Australiji. Sa svojim suradnicima održala je brojne susreti i predavanja diljem australskog kontinenta. Nakon Melbournea i Sydneya, Ruža Tomašić je posjetila Geelong, grad poznat po velikoj i vrlo aktivnoj zajednici Hrvata.

U Domu Australsko-hrvatskog društva u gradu Geelong održana je tribina na kojoj je Ruža Tomašić nastupila zajedno s dr. Antom Nazorom i Ivicom Tolićem. Nastup Ruže Tomašić na tribini u Geelongu i nije neka posebna vijest, no činjenica da je Tomašić nastupila tik ispod slike dr. Ante Pavelića ovu priču čini vrlo zanimljivom.

Nastup pod Pavelićevom slikom nije iznenađenje za pravaše. Pavelić je bio jedan od najvećih pravaških prvaka 20. stoljeća, popularan ne samo svojedobno, već i dan danas među sljednicima pravaške ideje, a pogotovo među hrvatskom političkom emigracijom kao što je ona u Geelongu. No, nastup Ruže Tomašić ispod Pavelićeve slike ne može nas ne posjetiti na njezine izjave upravo o nastupu ispod slike dr. Ante Pavelića.

ruza_pavelic2

Ruža Tomašić (2010.): “HČSP se još uvijek slika ispod slike Ante Pavelića. Ne može se tako u 21. stoljeće.”

Naime, Ruža Tomašić je za Hrvatski list 23. prosinca 2010. na temu suradnje s ostalim pravaškim strankama izjavila da je prepreka za suradnju s HČSP-om ta što se “HČSP još uvijek slika ispod slike Ante Pavelića”, te “ne može se tako u 21. stoljeće”. Bez obzira na to što je Tomašić na kraju preko HČSP-a ušla na izborima u Hrvatski sabor, izjava o nastupu pod Pavelićevom slikom bila je vrlo konkretna i odlučna.

Svoje mišljenje o Paveliću Ruža Tomašić nedavno je i potvrdila u intervjuu za Večernji list, usporedivši Pavelića s Josipom Brozom Titom. Stoga, nakon Tomašićkinog nastupa pod Pavelićevom slikom u Geelongu logično je zapitati pripada li uopće Ruža Tomašić pravaškom ideološkom spektru ili se prepustila populističkim vodama, pa radi i govori onako kako to publika oko nje trenutno želi?

sa_stranice

Ne možete jedan dan uspoređivati Pavelića s Titom, a drugi dan nastupati pod njegovom slikom

No, da ste i najveći populist, jednostavno ne možete jedan dan uspoređivati Pavelića s Titom, a drugi dan nastupati pod njegovom slikom. Čak bi i za Milana Bandića to bilo previše, a biti u istom košu sa Stepanom Mesićem koji je u Australiji najveći ustaša, a u Zagrebu najveći antifašist, sigurno nije poželjno. Ili se pak radi o čudnoj australskoj klimi koja specifično utječe na ljudsko mišljenje o ustašama, NDH i Paveliću?

Moram naglasiti da ovdje ne pričamo o karijerističkoj političkoj ideologiji bešćutnih klimoglavaca iz HDZ-a i SDP-a. Pravaštvo je čvrsta i vrlo jasno definirana politička ideologija. Pravaški birači svoje političke kandidate drže pod velikim povećalom i često kažnjavaju pogreške. No, Ruža Tomašić sa svojim ‘pričam jedno, radim drugo, mislim treće’ se opasno igra s povjerenjem koje uživa među biračima.

LIKE za više naših komentara!

Također, kao današnja najjača pravaška figura, Ruža Tomašić ima veliku odgovornost prema pravaškoj ideologiji i njezinoj povijesti. Ne vjerujem da Ruža Tomašić u povijest želi ući kao populistkinja koja je zbog plaće od 8000 eura pričala i radila ‘kako vjetar puše’, već kao prva ženska prvakinja pravaštva, rame uz rame sa slavnim pravašima poput Kumičića, Franka, Šufflaya i ostalih.

No, ako Ruža Tomašić nastavi ploviti populističkim vodama, sigurno je da ju pravaška povijest neće isticati na svojim koricama. Čak je i vješto sakrivanje Pavelićevog portreta na fotografijama koje su postavljene na internet stranici HSP-AS donekle razumljivo. Izbjegavanje nepotrebnih problema nije za zamjeriti. No, govoriti jedno, a raditi nešto dijametralno suprotno od rečenog nije nimalo na čast jednom sljedniku slavne pravaške ideje.

Autor: Eugen Kovačić
Foto: Novi list, čitatelj Slobodne Dalmacije, HSP AS

Svoje mišljenje o nastupu Ruže Tomašić ostavite u komentarima ispod…