mrtva beba porođaj u bolnici

Mlada Vinkovčanka Matea Janković na porodu je izgubila bebu i odlučila je s javnosti podijeliti svoje tragično iskustvo iz Opće županijske bolnice u Vinkovcima kako bi upozorila sve buduće majke.

U razgovoru za portal Index.hr Matea je ispričala kako je proživjela noćnu moru iz koje se i danas ne budi.

“Tog kobnog dana 30. siječnja 2016. godine od života su mi napravili pakao. Trebala sam roditi zdravog sina, a zahvaljujući dr. Kolaku sam rodila mrtvu bebu i to bebu koju smo nakon 6 godina uspjeli dobiti pomoću medicinski potpomognute oplodnje. Srce me boli, sve me boli. Nema riječi kojima se ovo može opisati. Sve smo prijavili i državnom i županijskom odvjetništvu”, započela je priču za Index 24-godišnja Matea Janković.

Dodala je kako su joj u bolnici pomagale primalje Gordana i Elza.

mrtva beba porođaj u bolnici

“Kad je u smjenu stigao Kolak krenula je priča strave i užasa”

“Za njih imam samo riječi hvale, one su mi pomagale, ali ih je dr. Kolak šikanirao zajedno sa mnom. Stigla sam u bolnicu u 5 ujutro, tada je bio dr. Juzbašić koji mi je napravio pregled i rekao sve je ok i probio vodenjak. Na žalost, smjena mu je tad završila i došao je dr. Kolak. I tu kreće priča strave i užasa”, rekla je mlada Vinkovčanka.

Kaže kako njenu priču neće biti ugodno pročitati, ali želi pomoći svim mamama i onima koje će to postati da znaju kakva je vinkovačka bolnica.

“Nakon što mi je probijen vodenjak bila sam otvorena 4 prsta. Uglavnom sam se patila na dripu 13 sati uz riječi ‘glupačo, možeš ti prirodno’. U 12:30 sam bila otvorena 9 prstiju, a ctg otkucaji su bili uredu.

Međutim moj Ivano se penjao gore i nije se spuštao. U 16:00 sati sam potpisala za carski rez, dotični doktor čije ime ne mogu ni reći da mi se ne riga, mi je rekao da mu se ‘ne da zajebavat s tim’. Pojačao mi je drip i u 18:00 sati je došao i rekao mi ‘ustani sa stola i evo ti pilates lopta, skači da se dijete spusti.’

Skakanje po lopti me iscrpilo i rekla sam mu da mi se vrti i da nemam snage. Sestra me stavila na krevet dok je on u međuvremenu otišao, a kad se vratio i vidio mene na stolu rekao je ‘koji kurac ste je vratili na stol, silazi na loptu’. Sestra me spustila i rekla vrti joj se, krvari cijeli dan, a on je rekao ‘kurac joj se vrti’, skakala sam kao idiot i vratili su me na stol u 20:30 sati.

mrtva beba porođaj u bolnici

“Nalazi patologa pokazao je da se dijete od patnje ukakalo i nagutalo zelene plodne vode”

Onda počinje moj pakao od života 3 puta skakanje po stomaku da bi moj Ivano izašao van, nije zaplakao jer nije bio živ, a pet minuta prije toga sam čula njegove zadnje otkucaje srca.

Vidjela sam tu njegovu malu glavicu, nogice, ruke moj Ivano 3840 g i 54 cm dugačak. Sletjelo se 10 doktora oko mog sina, a ja sam ležala na stolu u krvi rezana, da bi me šivali nakon sat vremena. Stigli su nalazi patologa koji dokazuju da se dijete od patnje ukakao i nagutalo zelene plodne vode. Moje dijete se patilo, a da je napravljen carski rez kad je i potpisan moj Ivano bi sad ležao kraj mene. Od vinkovačke bolnice ostalo mi je samo hrpa papira i borba protiv njih, a tugu i bol u srcu o tome ne bih jer veće boli ne postoji”, kazala je Matea Janković.

Rekla je za Index kako je u cijeloj situaciji dr. Kolak bi otresit.

“Kad je vidio da moj sin nije živ nije rekao ni žao mi je. Babice i pedijatrica su me držale za ruke i plakale zajedno sa mnom, a on je bio mrtav hladan. Zgrožena sam cijelim pristupom, kad je došao Kolak krenula je moja priča strave i užasa”, kazala je žena koja je doživjela najveću moguću bol.

Na otpusnici iz bolnice koju je poslala portalu Index piše kako je rodila živo muško dijete, iako na nalazu pedijatrice piše da je dijete rođeno bez srčane akcije i da je oživljavanje završilo bezuspješno te da su morali konstatirati smrt bebe.

Novinari Indexa pokušali su doći i do druge strane priče, međutim, zanimljivo je da sanacijskog upravitelja Dubravka Korenika već u 13.30 nije bilo u vinkovačkoj bolnici, a tajnica je rekla da se neće ni vraćati do kraja dana.

mrtva beba porođaj u bolnici

Bolnica: Utvrđujemo činjenično stanje

S druge strane njegova zamjenica dr. Bekavac je na godišnjem odmoru. Kratku izjavu dobilo je Index od tajnice koja je rekla da je u tijeku unutarnji nadzor i da ne mogu davati izjave.

“Zaprimili smo pritužbu roditelja i dok se ne utvrdi činjenično stanje i dok struka ne kaže svoje ne dajemo nikakve izjave za medije”, rekla je tajnica.

Na upit je li dr. Kolak suspendiran dok traje izjava, rekla je kako prema informacijama s kojima raspolaže dr. Kolak nije suspendiran.

Udruga Roditelji u akciji (RODA) koja je pokrenula kampanju u kojoj je pozvala žene da kažu svoja iskustva s rodilištima, zgrožena je ovom pričom.

“U javnosti je odjeknula stravična priča iz jednog hrvatskog rodilišta, gdje se uslijed najučestalije kaskade intervencija (rodilja bez pratnje i podrške, ubrzavanje poroda dripom, nemogućnost kretanja u početnoj fazi poroda, ignoriranje odluke kolege da se porod dovrši carskim rezom i nedovoljno i/ili neadekvatno praćenje rodilje i djeteta i na kraju, nažalost – Kristellerov manevar ili nalijeganje na trbuh) dogodila tragedija i ugasio se život nevinog i nedužnog bića.

Kao da to samo po sebi nije dovoljno tragično, žena koja je rađala, proživjela je ovo iskustvo popraćena psovkama i uvredama te zanemarivanje od medicinskog osoblja koje je ženi trebalo pružiti adekvatnu skrb. I dok se medicinske pogreške nekada dogode i imaju i smrtne ishode, ni u kojem slučaju i nikada nema opravdanja za bešćutnost, bezobrazluk i neprofesionalnost.

RODA: Liječnici često šikaniraju primalje koje im mogu pomoći

Nema riječi kojima možemo izreći ljutnju, žaljenje ili majci i ostatku obitelji ublažiti bol i gubitak. Možemo samo još jednom naglasiti da je ova tragična situacija slika i prilika svega što ne valja u našem sustavu maternalne skrbi.

I zapaliti svijeću u znak sjećanja na jedan život koji uopće nije dobio šansu da bude proživljen i to tuđim nemarom i potpunim nedostatkom humanosti prema ženi i životu koji se rađa. Nastavljamo raditi prema cilju da rodilišta postanu prijatelji majki – jer rodilište koje je prijatelj majki je i prijatelj djeteta”, poručili su u Udruzi RODA.

Njihova članica Daniela Drandić za Index je rekla kako nije prvi put da liječnik na porodu šikanira primalje koja pak daleko više znaju o stanju rodilje budući da s njom provode puno više vremena od liječnika.

“Takve situacije su učestale, primalje se šikaniraju, degradiraju, a one mogu biti od velike pomoći liječniku sa svojim savjetima”, rekla je Daniela Drandić i za kraj podsjetila kako Ministarstvo zdravlja još uvijek nije objavilo rezultate nadzora nad rodilištima koje su proveli u 2015. godini.

Izvor: Index.hr