rezultati izbora lokalni dubrovnik novi marof korčula hvar novi gradonačelnici načelnici

Prijevremeni lokalni izbori u drugom krugu u nedjelju su održani u pet gradova i pet općina: gradonačelnici su izabrani u Dubrovniku, Korčuli, Novom Marofu, Hvaru i Pagu, a načelnike su dobile općine Milna na Braču, Strahoninec, Čaglin, Petlovac i Gudinci.

Prema privremenim rezultatima, gradonačelnik Dubrovnika je ponovno Andro Vlahušić (HNS- SDP-HSU), novi gradonačelnik Novog Marofa je Siniša Jenkač(HDZ), gradonačelnik Hvara ponovno je Rino Budrović (SDP). U Pagu je u drugom krugu pobijedio dosadašnji gradonačelnik Željko Maržić, član Paške stranke, koja ga je kandidirala u koaliciji s SDP-om, HSS-om i DC-om, a novi gradonačelnik Korčule je Andrija Fabris (HDZ), koji je u drugi krug ušao s manje glasova od protukandidataFranca Steneka (SDP).

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je nakon objave izbornih rezultata rekao kako je u dva tjedna dvaput pobijedio te da “tolika količina pozitivne energije nije davno viđena”. “Večeras ćemo slaviti, a već sutra nastavljamo raditi kako bi i dalje bili prvi u svemu”, rekao je Vlahušić.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač je rekao da je prije drugog kruga očekivao pobjedu u omjeru 60:40 te da je to i ostvareno. Zahvalio je svim biračima na podršci, a sve stranke pozvao je na suradnju u interesu grada Novog Marofa. Među prvima Jenkaču je čestitao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji je stigao u Novi Marof. U izjavi za novinare Brkić je pozvao Zorana Milanovića da što prije raspiše izbore jer, kako kaže, svaki novi dan ove Vlade je agonija za hrvatsko gospodarstvo i za budućnost mladih ljudi. Dodao je i da će bez obzira kada će se izbori održati HDZ biti uvjerljivi pobjednik. Kako je ocijenio, lokalni izbori su pokazatelj da se hrvatski narod vraća HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima. Naglasio je da je HDZ pobjednik u 9 od 17 gradova i općina gdje su održani prijevremeni izbori te je proglasio je HDZ pobjednikom ovih izbora.

U nedjelju je u drugom krugu prijevremenih izbora za novu načelnicu općine Milna na Braču izabrana Ana Maria Rošin (HDZ); u općini Strahoninec, u Međimurskoj županiji, pobijedio je dosadašnji načelnik Franjo Lehkec (HSS). Za načelnika općine Čaglin u Požeško-slavonskoj županiji izabran je Dalibor Bardač (HDZ- HSS), a za načelnika baranjske općine Petlovac kandidat koalicije HDZ-HSS Milan Knežević. Za načelnika općine Gundinci, u Brodsko-posavskoj županiji, izabran je Ilija Markotić (SDP-HNS).

U prvom krugu prijevremenih lokalnih izbora 8. ožujka, za novog gradonačelnika Raba izabran je HDZ-ovac Nikola Grgurić, a gradonačelnik Zeline je HNS-ov Hrvoje Kosces. U Omišu i Zlataru pobijedili su nezavisni kandidati Ivan Kovačić i Stanko Majdak.

U Rugvici je za novog načelnika izabran Mato Čičak (HDZ, HSLS, HSP AS-a), u Kukljici na Ugljanu pobijedio je kandidat grupe birača Marin Boško, a u Lumbardi Igor Kršinić (HDZ, HSP- AS, HSS i HSLS).