rezultati izbora

Nakon 99,79 posto prebrojanih glasova Domoljubna koalicija, prema neslužbenim rezultatima, osvaja 59 mandata, koalicija Hrvatska raste 56, najveće iznenađenje izbora Most 19 mandata, IDS tri, HDSSB i Milan Bandić po dva, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.

Državno izborno povjerenstvo je tijekom noći svakih pola sata ažuriralo podatke, a do 8 sati obradilo je 99,79 posto biračkih mjesta.

Sat ranije IDS je ostao bez jednog mandata koji je otišao SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste.

U 59 mandata HDZ-ove Domoljubne koalicije uračunata su i tri mandata koje je ta koalicija s 85,75 posto glasova osvojila u dijaspori.

Dvije najveće koalicije osvojile su po pet izbornih jedinica, a iznenađenje izbora – Most najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske.

U I. Izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba koalicija predvođena SDP-om osvojila je 39,16 posto glasova, a slijedi ‘desna’ skupina stranaka s 26,03 posto. Most je u toj izbornoj jedinici ostvario najbolji rezultat s 18,38 posto glasova. Po mandatima SDP-u pripada 7, HDZ-ovoj koaliciji 4, a Mostu 3.

U II. Izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županiju i istočni dio Grada Zagreba) Domoljubna je koalicija je pobijedila s 33,35 posto. Druga je Hrvatska raste s 32,49 posto, Most je osvojio 13,13 posto, a izborni je prag prošla i koalicija stranaka predvođena zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem (7,92 posto). U toj izbbornoj jedinici HDZ-ov blok dobiva 6 mandata, SDP-ov 5, Most 2, a Bandić 1.

Hrvatska raste je uvjerljivu pobjedu, s 49,15 posto, ostvarila u III. izbornoj jedinci (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija), osvojivši osam mandata. HDZ-ova koalicija s 24,47 posto ima četiri mandata , a Most sa 7,90 posto jedan mandat. U ovoj su izbornoj jedinici saborski mandat osvojili i Reformisti Radimira Čačića sa 6,44 posto. I Živi zid je prešao izborni prag, osvojivši 5,26 posto glasova, no, prema neslužbenim rezultatima, nije dobio mandat.

HDZ-ova koalicija uvjerljiva je u IV. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) gdje su dobili povjerenje 35,99 posto birača i osvojili šest mandata. Slijede Hrvatska raste (29,24 posto) s pet mandata i HDSSB s 11,60 posto koji je u ovoj jedinici ostvario najbolji rezultat i dobio dva mandata. Most je dobio 10,69 posto i jedan mandat.

V. izborna jedinica koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju također je pripala HDZ-u, čija je koalicija osvojila 46,06 posto glasova i osam mandata. Slijedi SDP-ova koalicija sa četiri mandata (25,55 posto) i Most koji je s 11,45 posto osvojio dva mandata.

U VI. Izbornoj jedinici, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, SDP je pobjedio s 35,34 posto glasova i osvojio šest mandata, a slijedi ga HDZ s 32,95 posto i pet mandata. Most je dobio 13,95 posto i dva mandata, a Bandićeva koalicija 5,71 posto glasova i jedan mandat.

U VII. izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačka županija, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba) Hrvatska raste dobila je 34,72 posto, a HDZ-ov blok 31,93 posto, Most 15,70 posto, Živi zid 5,79, a Bandićeva koalicija 5,31 posto glasova. U ovoj jedinici lijeva SDP-ova koalicija osvaja šest, HDZ-ova desna pet, Most dva mandata, a Živi zid jedan.

Hrvatska raste prva je u VIII. jedinici koja obuhvaća Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije s 37,71 posto. Koalicija predvođena IDS-om tu je osvojila 19,77 posto, HDZ-ova koalicija 17,51 posto, Most 10,51 posto, a Živi zid 5,16 posto glasova. SDP-ova koalicija iz ove izborne jedinice nosi sedam, IDS i HDZ po tri, a Most jedan mandat.

Najjače HDZ-ovo uporište, IX. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, Domovinskoj je koaliciji donijela 49,56 posto glasova i osam mandata. SDP-ova koalicija tu je osvojila četiri mandata (25,96 posto), a Most dva (15,12 posto).

Južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija (X. izborna jedinica) također je u najvećoj mjeri bio za HDZ-ovu koaliciju koja je osvojila 41,50 posto . Hrvatska raste dobila je 28,91 posto, a Most 18,44 posto. U mandatima to je sedam za Domoljubnu koaliciju, četiri za Hrvatska raste i tri za Most.

U XII. izbornoj jedinici u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat iz Naše stranke te Mirko Rašković iz SDSS-a.

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru zastupat će Šandor Juhas, dok je za zastupnika talijanske nacionalne manjine izabran Furio Radin (65,38 posto).

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine dobio je Vladimir Bilek.

Veljko Kajtazi bit će saborski zastupnik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalnu manjinu.

Neizvjesna borba vodi se za zastupničko mjesto za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu, gdje Ermina Lekaj Prljaskaj s malom razlikom vodi ispred ispred Idrisa Sulejmanija, 21,10 prema 21,03 posto, a preostalo je još obraditi 0,15 posto glasova.

Od osmero izabranih zastupnika manjina, njih šestorica su već obnašali tu dužnost, a u saborske klupe po prvi put će, ako pobjedi, sjesti Ermina Lekaj Prljaskaj te Mirko Rašković.

Preferencijalno glasanje: najviše glasova čelniku Mosta i nositeljima stranačkih lista

S obzirom da su na ovim parlamentarnih izborima hrvatski birači po prvi puta dobili mogućnost dati nekom kandidatu preferencijalni glas, iz privremenih rezultata izbora nakon vidljivo je da su ti glasovi u većini odlazili nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicima, no nekolicina kandidata sa tri vodeće stranačke izborne liste ipak će u Sabor ući zahvaljujući prije svega preferencijalnim glasovima, a među njima je i čelnik Mosta Božo Petrov.

Petrov je u 10. izbornoj jedinici bio na posljednjem, 14. mjestu, ali je zato dobio 59,70 posto preferencijalnih glasova onih koji su za Most glasali u toj izbornoj jedinici, pokazali su podaci Državnog izbornog povjerenstva nakon prebrojnih 95 posto glasova.

Preferencijalni način glasovanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila.

Zahvaljujući preferencijalnim glasovima u Hrvatski sabor ulazi i dosadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš koja je na listi koalicije Hrvatska raste u 2. izbornoj jedinici bila na osmom mjestu i osvojila 10,91 posto preferencijalnih glasova. Na isti način u Sabor ulazi i njezin stranački kolega i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, i to s posljednjeg mjesta u 3. izbornoj jedinici, sa dobivenih 16,54 posto preferencijalnih glasova.

Preferencijalni glasovi u Sabor najvjerojatnije dovode i Stevu Culeja, koji je bio na osmom mjestu liste Domoljubne koalicije u 5. izbornoj jedinici a osvojio je 10,88 posto preferencijalnih glasova. Tu su iz iste koalicije i Dražen Barišić, koji se nalazio na osmom mjestu u 6. izbornoj jedinici te je dobio 12,07 posto glasova te Ivan Kirin, koji je na sedmom mjestu u 8. izbornoj jedinici a osvojio je 10,94 posto preferencijalnih glasova.

Među kandidatima Domoljubne koalicije najviše preferencijalnih glasova dobio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko (36,92 posto), Damir Krstičević (36,75 posto), Željko Reiner (37,57 posto), Miroslav Tuđman (30,04 posto) i Damir Jelić (20,83 posto).

Najviše preferencijalnih glasova u koaliciji Hrvatska raste dobio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović (54,39 posto), a slijede Ante Kotromanović (38,01 posto), Ranko Ostojić (37,75 posto), Boris Lalovac (36,77), Josip Leko (33,12 posto), Milanka Opačić (28,06 posto) Siniša Hajdaš Dončić (25, 20) i Željko Jovanović (22,15 posto).

Na listama Mosta najviše preferencijalnih glasova, iza Petrova, dobio je Drago Prgomet (49,75 posto), Stipe Petrina (43,48 posto), Ivan Lovrinović (32,07 posto) te Robert Podolnjak (28,68 posto).
(Hina)