bih_neredi_reuters

Bosna i Hercegovina proživljava možda i najgore trenutke još od završetka rata.Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u studenom 2013. broj nezaposlenih iznosio je 551 456. Gotovo neizdrživ životni standard, korupcija za koju građani optužuju vladajuće i niz ostalih društveno – ekonomskih problema potaknuli su građane na agresivne prosvjede. Da situacija bude još kompliciranija, opasniji postaju sve više i međunacionalni sukobi koje pokušavaju izrežirati političari. Stoga Republika Hrvatska ne smije ostati indiferentna prema situaciji u kojoj se nalaze bosansko–hercegovački Hrvati.

Usprkos činjenici što je aktualna situacija u Bosni i Hercegovini posljedica gospodarskog i financijskog pustošenja zemlje i građana od strane vladajućih političkih predstavnika (dobar dio ih je već podnio ostavku), građanskom buntu koji je prerastao u prosvjed ozbiljnijih i širih razmjera protiv lošeg ekonomskog upravljanja državom pokušava se nametnuti bespotreban multinacionalni i multireligijski naboj koji trenutno koristi samo vladajućim strukturama i glavnim političkim strankama. Dakle, iz te je pozicije svima jasno kako se politički predstavnici u BiH povode za starom i poznatom metodom „zavadi pa vladaj“.

S druge pak strane, nacionalno politički problemi neizbježni su u višenacionalnoj državi kao što je BiH, a pogotovo ako se ne riješe na vrijeme i na svestranu korist, što je svakako „daytonski propust“ u BiH slučaju. Već je i prije trenutnih događanja bilo očito da sporazumom nije stvoreno dugotrajno rješenje, već se samo odgodio problem koji može postati opasniji upravo u vrijeme teške gospodarske krize i socijalne ugroženosti građana.

hdz_mostar_gospa

Naposljetku, ne može se niti u Republici Hrvatskoj ostati ravnodušan i barem se ne zapitati kakav je stav službene Hrvatske, ali i cjelokupnog hrvatskog naroda prema hrvatskom nacionalnom pitanju u Bosni i Hercegovini; zemlji koja po povijesnom i prirodnom pravu pripada i hrvatskom narodu koji i danas u njoj egzistira unatoč nepovoljnom položaju, učestalom majoriziranju i mnogim nepravdama s kojima je suočen.

Hrvatske političare su nedovoljno zainteresirani za Hrvate u BiH

Kako prenosi Večernji list, najaktivniji hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu kada je bila riječ o aktualnim događajima u BiH, Davor Ivo Stier, uspoređuje današnju BiH s bivšom SFRJ te negativno kritizira centralizam Sarajeva, bošnjačke unitarističke težnje i srpske težnje za odvajanjem srpskog entiteta. Njegov kolega Plenković, također iz HDZ-a, smatra kako Hrvati samo kao ravnopravan narod mogu doprinijeti gospodarskom razvoju i mirnom raspletu situacije. Laburist Nikola Vuljanić poziva Josea Manuela Barrosa, predsjednika Europske komisije, i očekuje da se izjasni te da EU konkretno reagira s ciljem zaštite interesa građana BiH. SDP-ov zastupnik Tonino Picula, izjavio je pak kako je Dayton od BiH stvorio državu s tvorničkom greškom. Kolumnist Nino Raspudić dijeli mišljenje kako se radi o „bošnjačkom proljeću“. Pojedini stavovi i izjave naravno postoje, no je li to dovoljno?

LIKE za Hrvate u BiH!

U svom posjetu Mostaru i susretom s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, 9. siječnja 2014., premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirajući stanje upućuje blagu kritiku EU zbog nezainteresiranosti oko BiH, te svojom standardnom retorikom ostavlja dojam kao da se problemi Bosne i Hercegovine Republike Hrvatske ne tiču, odnosno da je se tiču tek toliko koliko se tiču Europske Unije. „Prihvatimo BiH onakvu kakva jest. Nije savršena, nema najbolji Ustav… To nije dobro, ali u ovom trenutku to je jedino moguće. I s tim živimo. I to je realnost.“ – prenosi izjavu premijera Večernji list. Ovakav stav je začuđujuć za jednog premijera. Kao da u pitanju nije i hrvatski narod sa svojim nacionalnim i geostrateškim interesima. Protiv takvog načina „rješavanja“ problema nema ništa protiv niti tzv. vođa oporbene desnice u RH Tomislav Karamarko koji nije imao potrebu kritizirati premijerov odnos prema hrvatskom narodu u BiH.

Iz svega se može zaključiti kako Republika Hrvatska ne čini konkretne i djelotvorne poteze oko pomaganja Hrvatima u BiH. Ipak nikoga ne bi trebala čuditi nezainteresiranost prema BiH dok je u RH na vlasti ljevica koja ionako prema hrvatskim nacionalnim interesima ne zauzima nikakav stav, bez obzira radi li se o Republici Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini, dok desnica ima svojih briga oko predizbornih kalkulacija. Osim pojedinačnih inicijativa poput javne tribine u organizaciji Hrvatskog kulturnog vijeća ili pojedinih izjava hrvatskih eurozastupnika i drugih visokopozicioniranih uglednika, ispada da je hrvatski narod prepušten sam sebi; barem dok se u Hrvatskoj na scenu ne probije neka nova (ali nacionalna!) alternativa ovoj tmurnoj političkoj stvarnosti.

Autor: Branimir Boljfetić
Foto: Facebook, Reuters