hrvatski_sabor

Sabor razmatra prijedlog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, o kojemu bi trebao glasovati u petak.

Obrazlažući rebalans, ministar financija Slavko Linić istaknuo je da su u proračunu za 2014. posebno rasli rashodi, dijelom i zbog uplate u proračun Europske Unije nakon što je Hrvatska postala članicom, dok je istodobno izostao gospodarski rast. Podsjetio je i da ja Europska komisija pokrenula proceduru prekomjernog deficita.

Na prihodovnoj strani povećali smo prihode za 6 mlrd. kn. Izračunali smo da će smanjenje rashodovne stane imati negativne posljedice na gospodarski rast. Ukupni efekt povećanja prihodovne strane je 3,980 milijarda kuna, rekao je.

Oporba pak neozbiljnim smatra što je rebalans uslijedio samo dva i pol mjeseca nakon donošenja proračuna, a smeta im i što u sabornici nema premijera Zorana Milanovića.

Željko Reiner (HDZ) smatra da članstvo u EU ne može biti krinka za rast rashoda. U EU-u smo od 2013., to nije ništa novo, ovo je jedna poruka neozbiljnosti, rekao je.

Ministar je odgovornost za nepovoljno stanje u gospodarstvu prebacio na vlade HDZ-a. Prezadužena država, prezadužena privreda, prezaduženi građani ne rješavaju se tek tako lako. To su dugotrajni procesi, a očito po vama to se ovako radi, a ja vam velim vrlo je neozbiljno.

Za oporbu je neozbiljan premijer, koji bi, smatra laburist Branko Vukšić – danas trebao biti ovdje umjesto da se klatari u Australiji i u Novom Zelandu.

Prijedlog rebalansa HDZ-ovi zastupnici nazvali su kapitulacijom vladine ekonomske politike. Kao ključni, superekonomski potez Vlada nam predlaže vraćanje zdravstvenog doprinosa na 15%. To je javno priznanje jedne neuspjele ekonomske politike ili, kako kaže jedan moj kolega, kapitulacija ekonomske politike, rekao je Ivan Šuker (HDZ).

HDZ zanima kako će se nadomjestiti ako se dogodi da, primjerice, trećina ljudi iz drugog mirovinskog stupa odluči u njemu ostati.

Ako se građani odluče za drugi mirovinski stup to je njihov rizik, jer će dobivati manje mirovine, odgovorio je Linić, podsjetivši da su plaće policajaca, vatrogasaca, vojnika male.

Glede zdravstvenog doprinosa, ministar financija opetuje da taj doprinos nema veze s budžetom zdravstva.Dajte shvatite što su budžeti, a što su prihodi, poručio je zastupnicima.

A HDZ-ovca Josip Borić zanima odnos premijera i ministra financija: Dok se on u Australiji, Novom Zelandu divi kengorima i maurima vi branite ovdje politiku Vlade a mišljenja sam da nemate dovoljno njegove podrške ni za jednu mjeru koju predlažete, rekao je.

Sve ove priče oko mog odnosa, odnosa premijera mogu prihvatiti da to je zabavno za medije ali da je to zabavno za vas, ostavljam vam da se zabavljate. Ja kao ministar financija moram reći da imam previše posla da se bavim ovakvim zabavama, uzvratio je Slavko Linić.

Rebalansom je predviđeno povećanje proračunskih prihoda za 4 milijarde, na 117 milijardi kuna, te povećanje rashoda za 100 milijuna kuna, na 130,7 milijardi. To znači da će deficit biti oko 13,86 milijardi kuna, odnosno 4,1% bruto domaćeg proizvoda.

Na prihodovnoj strani 2,8 milijardi kuna osigurat će se prebacivanjem iz drugog u prvi mirovinski stup osiguranika s beneficiranim radnim stažem, 1,6 milijardi donijet će vraćanje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13% na 15%, a 300 milijuna kuna namaknut će se oporezivanjem svih dobitaka u igrama na sreću.