Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u ponedjeljak o nekoliko poplavljenih obiteljskih kuća u općini Gračac i zatvorenim cestama u Sisačko-moslovačkoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, te da je u tijeku smirivanje stanja i opadanje vodostaja rijeka.

U Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje su u obrani od poplave angažirani pripadnici Oružanih snaga RH na području Dvora, Sunje, Hrvatske Kostajnice i rijeke Une, pri čemu je vodostaj Sunje u opadanju, a vodostaj Une stagnira s tendencijom laganog opadanja.

Zbog vode na kolniku zatvorena je za sav promet cesta DC47 između Hrvatske Kostajnice i Dvora, između Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice i u samoj Hrvatskoj Kostajnici. Također, za sav promet zatvorene su županijske ceste 3156 Mala Gorica-Žažina, 3246 Nova Subocka i 3253 Košutarica.

Oborinske bujice i podzemne vode uzrokovale su jučer plavljenje nekoliko kuća u Općini Gračac u Zadarskoj županiji tako da je pet stanovnika izmješteno iz tri obiteljske kuće, a nekim su kućanstvima dostavljene namirnice i drva za ogrjev.

Prokopan je kanal za istjecanje vode te se voda počela povlačiti, a ugroženim objektima iz kojih se povukla voda prema potrebi se dostavljaju isušivači. Stanje se smirilo jučer poslijepodne.

U Ličko-senjskoj županiji i dalje traje izvanredno stanje obrane od poplava na dionicama malog sliva Lika: Lipovo polje i Lika donji tok, u vezi s mjerodavnim vodomjerom Selište.

Zbog izlijevanja vode na prometnice zatvorene su županijske ceste 5146 Donji Kosinj-Rudinka i Kosinjski most-Studenci, 5153 Gornji Kosinj-Bakovac i 5203 Dobroselo-Mazin.

Izvanredne mjere su na snazi i u Karlovačkoj županiji zbog povišenog vodostaja Kupe na vodomjeru Karlovac.

Nijedna stambena kuća ni gospodarski objekt nisu poplavljeni u Karlovačkoj županiji, ali je zbog izlijevanja Kupe iz korita na prometnice i dalje u prekidu promet na državnoj cesti 36 Karlovac-Šišljavić i Karlovac-Pokupsko u mjestima Blatnica, Donja Kupčina i Gradec Pokupski.

Vodostaji Korane i Kupe trenutno su u opadanju, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto:  HINA/ Alija KRUPIĆ/ ik