Meksička policija ubila je u nedjelju još sedam pripadnika narko-kartela čime je broj mrtvih u sukobima ovoga vikenda porastao na 21, što je dodatno raspirilo tenzije između Meksika i SAD-a nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio da će kartele proglasiti terorističkim skupinama.

Vlasti sjeverne meksičke države Coahuile izvijestile su da su lokalne snage sigurnosti u gradiću blizu granice sa SAD-om ubile sedam naoružanih pripadnika kartela, nakon što je prethodno 14 ljudi poginulo u obračunima kad je konvoj naoružanih kamiona upao u Villa Union i napao gradsku skupštinu.

U pucnjavi su poginula četiri pripadnika policijskih snaga, a šest je ranjeno. Na video snimkama pucnjave, koji su objavljeni na društvenim medijima, vide se zapaljena vozila i izrešetana fasada gradske skupštine.  

Trump će kartele proglasiti terorističkim skupinama

Trump je proteklog tjedna rekao da namjerava meksičke kartele proglasiti terorističkim skupinama kako bi im mogao nametnuti sankcije. Iako to SAD-u ne daje izravne ovlasti za vojne operacije u Meksiku, mnogi se Meksikanci boje da bi Amerikanci to mogli iskoristiti kao izgovor za jednostranu intervenciju.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador reagirao je na Trumpovu izjavu poručivši kako je njegova vlada posvećena borbi protiv organiziranoga kriminala te da neće dopustiti oružanu inozemnu intervenciju stotinu godina nakon zadnjeg osvajačkog pohoda na njegovu zemlju.

“Naoružani stranci ne mogu intervenirati na našem teritoriju”, rekao je Lopez Obrador ponudivši umjesto toga suradnju SAD-u kroz onemogućavanje dotoka novca narko-kartelima, sprječavanje pranja novca i zaustavljanje krijumčarenja oružja u Meksiko iz SAD-a.

Sve više pitanja o radu meksičkog predsjednika

Ali, obračun u Villi Union dodatno je oneraspoložio meksičku javnost nakon niza nedavnih sigurnosnih propusta zbog kojih se postavlja sve više pitanja o politici Lopeza Obradora.

Kritika u zemlji i inozemstvu usredotočena je na masakr koji su 4. studenog napravili pripadnici kartela, ubivši devetero žena i djece američko-meksičkog podrijetla iz mormonskih zajednica na sjeveru Meksika te na odluku vojske da pusti sina narko-lorda Joaquina “El Chapo” Guzmana kao odgovor na prijetnje njegove bande u gradu Culiacanu.

Kritičari optužuju Lopeza Obradora da previše popušta narko-kartelima, no on je u odgovoru branio postupak vojske u Culiacanu rekavši da je puštanjem Ovidija Guzmana spriječeno nepotrebno krvoproliće. “Naši protivnici mogu reći da smo pokazali slabost, ali ništa nije važnije od ljudskih života”, kazao je.

Prosvjedni pohod ujedinio je oporbene političare s ožalošćenim članovima obitelji LeBaron koji su izgubili svoje najmilije u pokolju žena i djece u državi Sonori. “Nismo protiv predsjednika, nego protiv dosadašnje sigurnosne politike jer ona nije djelotvorna”, rekao je rođak žrtava Julian LeBaron.

Iako je došlo do pada potpore njegovoj vladi, najnovije ankete javnog mnijenja pokazuju da je Lopez Obrigador i dalje popularan, a istraživanje koje je objavio tjednik “El Financiero” pokazuje da ga podržava 68 posto ispitanika.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvor: Sloboda.hr/Hina