savez za hrvatsku hdssb dragan vulin

Kao što su to mnogi od njegova nastanka najavljivali, Savez za Hrvatsku ipak nije uspio doživjeti parlamentarne izbore.

Iako je prema nekim anketama uživao potporu od 10-ak posto hrvatskih birača, Savez za Hrvatsku ipak nije dugo opstao. Nakon Hrasta koji je Savez napustio još prošle godine, danas je svoj odlazak iz Saveza obzdanio i HDSSB, čime se Savez za Hrvatsku praktički raspao i nestao s hrvatske političke scene.

Naime, predsjedništvo HDSSB-a u subotu je zaključilo da stranka na predstojeće parlamentarne izborima izlazi samostalno, a ne kao dio Saveza za Hrvatsku, u sklopu kojeg je nastupila na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, izvijestio je u Osijeku predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjedništva Vulin je rekao da je Savez za Hrvatsku djelovao na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, kada je Hrvatska bila jedna izborna jedinica, a da se parlamentarni izbori održavaju u 10 izbornih jedinica, pri čemu će se HDSSB, kao i do sada, natjecati u 4. i 5 izbornoj jedinici, odnosno na području pet slavonskih županija.

Istaknuo je kako im je glavni politički cilj, u koji su čvrsto uvjereni, “da nakon parlamentarnih izbora neće biti buduće hrvatske vlade, bez HDSSB-a”.

Predsjednik stranačkog Vijeća za nacionalnu, regionalnu i unutarstranačku politiku Vladimir Šišljagić rekao je da samostalnim izlaskom na parlamentarne izbore HDSSB nastavlja svoju vjerodostojnu politiku, zastupajući prvenstveno regionalne, ali i hrvatske nacionalne interese.

HDSSB neće podržati SDP-ov prijedlog jednog preferencijalnog glasa

Na novinarski upit kako će biti stajalište stranke u raspravi o promjenama izbornoga sustava, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić kazao je kako nisu zadovoljni što, nakon dva mjeseca razgovora sa svim strankama, idućega tjedna u raspravu dolazi prijedlog zakona koji daje samo SDP. Najavio je da neće podržati taj prijedlog

HDSSB se ne slaže s prijedlogom vladajućih o jednom preferencijalnom glasu i pragom od 10 posto, jer smatra da taj model nije pravedan i ide na štetu regionalnih stranaka, te ga stoga neće prihvatiti, rekao je Salapić.

Dodao je kako će stranka imati amandman, u kojem predlaže tri preferencijalna glasa i prag od pet posto, a također traži odustajanje od prijedloga da Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbije prihvatiti liste na kojima nema 40 posto žena.

Zalažemo se za žene na listama, ali odbijanje liste od strane DIP-a je kršenje ustavnih prava i to treba izbaciti iz zakona, jer to nije u duhu demokracije i Ustava, smatra Salapić te napominje kako će SDP, ako želi potporu ostalih stranaka, morati promijeniti stavove o ovome zakonskom prijedlogu.

Konferenciju za novinare iz publike je pratio i utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš, ali bez obraćanja novinarima.