ranko ostojić west gate

Državni ured za upravljanje državnom imovinom na Povjerenstvu za raspolaganje nekretninama kojim predsjeda minstar Ranko Ostojić donio je kontroverznu i za Republiku Hrvatsku vrlo štetnu odluku, navodi Energy Press.

U prošlosti je više medija izvještavalo o neriješenim imovinskim odnosima vezano uz trgovački centar West Gate i činjenicu kako je Republika Hrvatska i danas vlasnik dijela zemljišta na kojem je centar sagrađen i radi.

Prosječnom građaninu ovo bi mogla biti čudna činjenica, no centar je dobio građevinsku dozvolu uz preduvjet da od države otkupi zemljišta koja nema, te je stoga sklopljen ugovor sa Hrvatskim vodama 2008. godine, a 2009. godine Vlada Republike Hrvatske donosi odluku o prodaji zemljišta West Gatu. Do kupnje nikada nije došlo, a nakon promjene vlasti intezivirali su se napori da se zemljišta dobiju bez naknade ili uz puno nižu cijenu od one koja je određena 2009 godine kada je centar i otvoren.

Državni je ured ovih dana, uz suglasnost DORH-a donio odluku kojom se zemljišta prodaju za vrijednost oko 2.000.000 EUR ili oko 40 EUR po kvadratnom metru, suprotno odluci Vlade iz 2009 godine koja je odredila cijenu od 200 EUR po kvadratnom metru. Izravna šteta iz ovakve odluke iznosi otprilike 10.000.000 EUR. Naime, ukupnost zemljišta iznosi oko 60 000 kvadratnih metara, o čemu dokumente donosimo uskoro.

Zašto se država tako olako odriče svojih prihoda? Naime, odlukom Vlade iz 2009 godine država je ispunila sve svoje obveze prema investitoru i nije bilo potrebe ulaziti u kompromise. Država je propustila u posljednje 3 godine kada je postalo jasno da investitor neće otkupiti zemljišta poduzeti pravne korake za zaštitu državnog interesa budući West Gate djeluje i ostvaruje prihode na državnom zemljištu već pet godina.

U ljeto prošle godine isto je povjerenstvo donijelo odluku kojom je stavilo van snage odluku Vlade iz 2009. godine što otvara pitanje da li je povjerenstvo uopće ovlašteno ukidati odluke koje je donijelo povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske 2009. godine.

Zbog toga se postavlja legitimno pitanje kako je moguće da se aktualna vlast obrušava drvljem i kamenjem na ranije vlade, kada se spremna odreći 10 milijuna eura. Suprotno tome, spremnost takvog pogodovanja nije postojala u vrijeme bivših vlada, nego se pokušalo ugovorima zaštititi financijski interes Republike Hrvatske.

Tu je i prolongata ugovora o kreditu za gradnju gdje je jasno kako je obveza investitora steći vlasništvo nad cjelokupnim zemljištem na kojem je sagrađen West Gate. U suprotnom, prema ugovoru, banka će naplatiti depozit u visini 25 milijuna eura. Taj je depozit namjenski uplaćen za upis vlasništva banci.

[photomosaic ids=”17253,17254,17252″ columns=”3″]