dujomir marasović radman hrt gojan

Saborska rasprava o Hrvatskoj radioteleviziji nastavljena je u 15 sati izlaganjem HDZ-ove zastupnice Sunčane Glavak koja je napomenula da HRT ne drži do gluhonijemih osoba te da se samo jedna emisija prenosi na znakovnom jeziku.

”Nedovoljno je da samo jedne vijesti budu popraćene znakovnim jezikom jer su oni naši ravnopravni članovi društva i zaslužuju biti informirani. Preambiciozno je tražiti da se na znakovni jezik tumači sve iz Sabora, ali na informativnom programu da. Jer kada se treba plaćati televizijska pretplata onda su punopravni članovi, a kada se treba pomoći njima onda nisu”, rekla je Glavak, a prenosi Direktno.hr.

Ivan Šuker se osvrnuo na ogromne i nepotrebne troškove koji se izdvajaju za HRT. Najviše se uhvatio troškova za odvjetničke usluge koji su van svake pameti. Glavak je replicirala da je to samo jedan od iznosa koji bodu u oči i da se nada da će se dati odgovor na taj problem. ”HRT govori o restrukturiranju, pa povucite onda crtu. Čitav niz troškova za koje ne znamo koliko su opravdani i ne znamo koja je njihova svrha, nalaze se u centru ove zavrzlame”, istaknula je Glavak.

Dujomir Marasović je spomenuo slučaj inauguracije jer je to po njemu dovoljan razlog za ostavku ravnatelja Gorana Radmana:

”Onaj tko je vodio inauguraciju, ta osoba više ne smije na ekran. A zašto HRT-u pada gledanost? Ona iritira narod, bit će na kraju gledanost tri posto ako se ne reagira drastično na ovaj problem. Da sam ja tako pričao u emisiji, mene bi proglasili seksistom. A vi Mesiću ste mladi mačak na krovu ako mislite da ćete postići konsenzus, vi ga nemate s kime raditi”, rekao je Marasović, obraćajući se kolegi Jasenu Mesiću.

Mesiću je replicirao i Ante Babić:

”Razumijem vašu brigu za novinare kojima se prijeti otkazom jer ne zastupaju kriterije glavnog ravnatelja. Ali treba glasno reći da postoje oni režimski novinari koje treba upozoriti na etički kodeks. U kojem stoji da novinar u lancu realizacije ne smije nikako iskazivati svoju sklonost ili pripadnost političkoj ili nekog drugoj društvenoj skupini ili organizaciji. Ne smije niti imati svoja stajalista nit davati prednost niti jednoj suprotstavljenoj strani. Mora na temelju prikupljenih činjenica omogućiti gledatelju da oblikuje vlastita stajališta. Svi komentari moraju biti jasno predstavljeni kao autorsko stajaliste. Kada gledate emisije HRT-a, sve su emisije u kojima je prisutna navijačka sklonost poznatoj političkoj opciji”, rekao je Babić.

Mesić je poručio:

”HRT ne smije u svojim programima zastupati stajališta neke političke stranke. Novinarka Krmpotić koju nisam nikada upoznao, ali smo protestirali na sjednici kada joj je uručen otkaz kada je kritizirala ministricu Opačić. Tada je udaljena, mi smo protestirali protiv toga. No onda su meni odgovorili da radim politički pritisak i to samo zato jer sam protestirao protiv otkaza. Samo se borim da novinar opstaje na televiziji”.