siniša kovačić ravnatelj hrt

HDZ-ovac Jasen Mesić na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a predložio je Sinišu Kovačića, nakon što je odbor sa 7 glasova za i 3 suzdržana izglasao smjenu dosadašnjeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana.

Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije jutros je prvo otkazana, a zatim ponovno sazvana. Na njoj se raspravlja o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Oporbeni zastupnici smatraju da na se na dnevni red ne smije staviti točka o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana pa je sjednica počela svađom zastupnika o dnevnom redu, ali je on usvojen sa 7 glasova za, 3 protiv i jednim suzdržanim glasom.

Nenad Stazić iz SDP-a je rekao na sjednici Odbora da glavni ravnatelj još nije smijenjen te podsjetio da je Most od Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste u pregovorima tražio da se glavni ravnatelj HRT-a bira dvotrećinskom većinom. – Nadam se da Most neće pristati na ovakvu divljačku i nasilnu smjenu – kazao je Nenad Stazić.

– Mislim da je ova točka zakašnjelo došla na ovaj Odbor. Već smo prije, kada je Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo odgovornost Gorana Radmana, trebali raspravljati o ovoj točki. Čini mi se da je to bilo prije dvije godine – kazao je zastupnik HDZ-a Jasen Mesić na prigovor Stazića da točku o smjeni Radmana ne treba staviti na dnevni red odbora. – Znam zašto se Radmana toliko branilo bez obzira na to što je postojao niz razloga da ga se pozove na odgovornost – rekao je Jasen Mesić.

“Odluka nije donesena preko noći”

Predsjednik Odbora Andrija Mikulić kazao je da nije radio ništa što nije po poslovniku. – Čast i ugled svakog čovjeka čuvamo i čuvat ćemo. Ne bih rekao da nisu neke normalne okolnosti. Nema izvanrednih okolnosti. Postoji mogućnost za uvrštavanje točke u dnevni red. Dobro znam koja su moja prava i moje obveze – kazao je Mikulić o sazivanju sjednice.

– Koga ćemo sutra predložiti za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a? Vi ste mi jučer rekli ne znam – odgovorio mu je Stazić. HNS-ovac Goran Beus Richembergh smatra da je Mikulić trebao sazvati Odbor na teme o izvješćima koja su već u saborskoj proceduri i dodati i točku u kojoj se traži razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Radmana.

– Nije točno da se jučer nije znao kandidat za vršitelja dužnosti. Znao se – kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, na što mu je Stazić rekao da mu je Mikulić jučer rekao da ne zna kandidate za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja. Nakon utvrđivanja dnevnog reda riječ je dobio predsjednik NO-a HRT-a Šenol Selimović. Nadzorni odbor pokrenuo je postupak razrješenja Gorana Radmana. Predsjednik NO-a HRT-a Šenol Selimović kazao je da zbog nepoštivanja zakona oni nisu imali drugu mogućnost nego pokrenuti postupak razrješenja glavnog ravnatelja. – Odluka nije donesena preko noći – kazao je Selimović.

Nenad Stazić je u raspravi rekao da Goran Radman u dopisu pobija navodeNadzornog odbora te je prigovorio predsjedniku Odbora što nije na sjednicu pozvao Radmana i predsjednicu Vijeća za elektroničke medije. – Mi trebamo odlučivati samo na temelju vašeg izvješća. A zašto bih ja vama vjerovao, a nemam priliku čuti drugu stranu – upitao je Stazić Selimovića.  – Ne znam koja je vaša uloga i koji su vaši motivi – nastavio je Stazić Selimoviću te je prigovorio i zbog činjenice da je predsjednik Odbora iz redova vladajuće koalicije, dok je u prethodnim sazivima na čelu bio predstavnik oporbe.  Predsjednik Odbora Andrija Mikulić podsjetio je Stazića da je u sazivu Sabora koji je izabran 2000. godine vladajuća većina vodila Odbor. Selimović je Staziću odgovorio da se pozivu saborskog Odbora odazvao kao predsjednik Nadzornog odbora HRT-a te da nije znao tko će drugi doći na odbor.

“Stranačka televizija je uvedena izborom Radmana”

SDP-ovac Davor Bernardić je rekao da mu žao što su jedine teme kojima se bavi aktualna vlast “tajne službe, policija i mediji”. – Protiv sam streljanja bez suđenja – rekao je Bernardić i dodao kako mu sve djeluje da se želi “brzo staviti pod kontrolu javna televizija”.  – Kada ste pozvali javnost, onda ste trebali pozvati i Radmana i sve druge aktere na Odbor – kritizirao je predsjednika Odbora i vladajuću većinu Bernardić. Mikulić je rekao da je predsjednik NO HRT-a pozvan zato što je NO i poslao prijedlog razrješenja. Na pitanje zašto nije pozvao Radmana, Mikulić je kazao da se radi o odluci Nadzornog obora HRT-a.

HDZ-ovac Jasen Mesić pitao je oporbu jesu li prespavali zadnje četiri godine te ih upitao da im kažu jednu promjenu zakona koja nije išla za time da se smjenjuju kadrovi u medijima. – Stranačka televizija je uvedena izborom Radmana. Ukinuli ste zakon iz 2010. godine koji je podrazumijevao suradnju političkih grupacija – kazao je Mesić SDP-ovcima.

– U izvještajima i Programskog vijeća i Nadzornog odbora je ranije stajalo da nisu dobili sve dokumente od glavnog ravnatelja – kazao je Mesić te podsjetio na smjene urednika u doba Vlade Kukuriku koalicije. – Zašto držite Radmana već tri godine? Reći ću vam, zato što vam je stranački i politički to odgovaralo – kazao je Mesić i dodao da su tada vladajući znali da Radmana mogu držati “na kratkom lancu”. – Bez duplog računovodstva nema opstanka javnog servisa jer nema prikupljanja pretplate – kazao je Mesić govoreći o temi zbog koje je NO i zatražio smjenu Radmana.

– Kao razlog za smjenu navodi se nevođenje duplog knjigovodstva, a Radman tvrdi da ga je vodio – odgovorio je Stazić Mesiću. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kazao je u raspravi da je HRT državna televizija od 2012. godine kada je prošla vlast promijenila Zakon o HRT-u. HNS-ovac Goran Beus Richembergh je kazao da je odluka o smjeni Radmana donesena ranije, a na ovaj način se ona samo provodi. – Nadam se da neće napraviti grešku koju je napravila Koalicija u kojoj sam ja bio i pokloniti oporbe četvrti kanal – rekao je Beus Richembergh.

Most je obećao da neće dozvoliti čistke i imenovanja bez kriterija. Ključ je u vašim rukama. HDZ-u želim da ga HRT prati baš onako kako je pratio koaliciju čiji sam ja bio dio – kazao je HNS-ovac.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list