radman hrt romano bolković otv

Romano Bolković, nekadašnji glavni urednik Omladinske televizije podsjetioje  kako je Goran Radman, tadašnji urednik Televizije Zagreb 1989. godine zajedno s ravnateljem RTV Zagreb Veljkom Kneževićem zabranio emitiranje OTV-u zbog prijenosa polnoćke iz zagrebačke katedrale.

Bolković, danas glavni urednik Jabuka TV,  podsjeća kako je to zadnja zabrana nekog medija u SFRJ te kaže kako Radman ni u jednoj normalnoj zemlji poslije ne bi bio ponovo ravnatelj televizije.

Vinko Grubišić, tadašnji direktor Omladinske televizije svojedobno je kazao kako je direktor Radiotelevizije Zagreb Veljko Knežević samovoljno donio odluku o zabrani emitiranja, a Goran Radman, ravnatelj Televizije Zagreb ju je potvrdio te je zabrana donesena bez obrazloženja.

“Bojali se propovijedi Kuharića”

Misa je ipak prikazana nakon čega je uslijedila i zabrana emitiranja koja je trajala godinu i pol dana. Omladinska televizija u to se vrijeme, naime koristila frekvencijom koja je službeno glasila na RTV Zagreb.

“Bojali su se propovijedi Kuharića, a jedino normalno biće tada je na televiziji bio Miroslav Lilić kojeg sam nazvao i koji je rekao da radimo što želimo na svoju odgovornost”, kazao je Bolković u razgovoru za Index.

“Egzekutor kao borac za slobodu medija”

Za Radmana kaže da je egzekutor koji je “osvanuo na HRT-u kao da je bio najveći borac za slobodu medija”.

“To je ta zemlja u kojoj je zbog jedne jedine polnoćke, štoviše prijenosa iz Vatikana, Jeruzalema i s Kaptola, što bi i danas bila medijska senzacija, a koju smo organizirali u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti, i uz veliku naklonost karakternog Miroslava Lilića, koji je uložio sav svoj
tadašnji autoritet da taj prijenos ode u eter, kad je već sve bilo gotovo, kad sve već Jugoslavija raspadala, izricala riječ: klerofašizam!, i kada se, konzekventno, zbog te riječi gubilo prihode, mogućnost rada, egzistenciju”, napisao je Bolković.

Bolković je oštro kritizirao Radmanov mandat na čelu HRT-a.

“Gledao sam kako tri puta u prime-timeu njegova televizija emitira dokumentarac o pošasti zvanoj kapitalizam, gledao sam kako s državne dalekovidnice lipće ta pretkapitalistička propaganda, kako se ustrajno inzistira iz tih redova na nekom neviđenom neoliberalizmu kao arcinemezi, kako se provodi sustavna politika socijalističkog revivala, a kako u ovoj zemlji oni koji odrastaju i kreću u svijet rada ne mogu doći do riječi, jer im na glavama sjede odvratne, od bezbrojnih cigareta popušenih po partijskim forumima požutjele, mumificirane lešine koje nastavaju i dan danas hrvatske medije, hraneći se mrakom one pak druge strane, toliko potrebne paraustaške formacije za potrebe antifašističkog preživljavanja postrojene recimo na Trgu, koju je ionako prikupio, mogao bih se okladiti, neki rashodovan kosovski kadar, Radman bi mu možda znao i kodno ime, a možda i ne bi, jer tko bi se svih drugova sjetio”, napisao je Bolković.

Kad je Radman imenovan na mjesto ravnatelja HRT-a, objavio sam ovu seriju napisa iz tiska onoga doba: riječ je dakle o…

Posted by Romano Bolković on 3. ožujka 2016

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr