zoran pusić jakov sedlar jasenovac

Tjednik Globus piše kako je skupina ekstremnih ljevičara pokušala osnovati novu stranku, ali da su se ipak priklonili SDP-u. U proglasu “Prijedlog za obnovu socijaldemokratske politike” 50 “intelektulaca”, kako to tvrdi ovaj tjednik, traži zaokret ulijevo i stvaranje fronte “protiv desnice i klerikalizacije društva”.

Tvrde da se nipošto na vlast ne smiju vratiti oni koji podržavaju NDH.

Među potpisnicima proglasa, piše Globus, nalaze se poznati rigidni ljevičari: Rajko Grlić, Čedo Prodanović, Anto Nobilo, Hrvoje Klasić, Vjeran Zuppa, Dragan Markovina, Nadežda Čačinović, Ante Tomić, Velimir Visković, Zoran Erceg…

U proglasu se tvrdi kako se u proteklih šest mjeseci hrvatsko društvo suočilo s pogubnim djelovanjem radikalno desne politike koja je znala što hoće i ideološki je formulirala svoje zahtjeve, nastojeći ih u što kraćem roku ostvariti. Boje se da ćemo se dovesti u situaciju u kojoj neće biti moguće izraditi modernu i demokratsku Hrvatsku.

Kako piše ovaj tjednik, proglas se svidio Milanoviću i on se prošlog tjedna sastao s Pusićem. Ovaj je predsjedniku SDP-a obećao podršku, a rekao je da nisu pričali o tome da potpisnici koalicije uđu na liste tzv. Narodne koalicije.

Pusić tvrdi kako je postojala ideja da se osnuje nova lijeva stranka, ali da se zbog toga odustalo jer, kako tvrdi, za to nema vremena, a došlo bi i do podjele glasova na ljevici. Informaciju je potvrdio i Markovina. No, mi nekako sumnjamo u to objašnjenje. Vjerojatnija bi varijanta bila – koliko bi ljudi dalo glas stranci kojoj je u 2016. godini glavna tema povratak u prošlost i podjele u društvu?

Izvor: Sloboda.hr/Globus/Direktno.hr
Foto: fah