vesna pusić srbij inauguracija kolinda vesna pusić hns radimir čačić josip sapunar lex perković

Za Dnevni avaz ministrica Vesna Pusić je pojasnila da je iz regije ona kandidatkinja za glavnog tajnika UN-a, kao i Vuk Jeremić kojega je predložila Srbija te da je započela s lobiranjem za ovu poziciju. Jedino što nije rekla da to čini na račun hrvatskih građana.

Prisjetimo se, Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u britanskim je novinama Independent svijetu najavila kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a. Navela je kako je podržavaju i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatska Vlada, što je Vlada kasnije i potvrdila. Njezin HNS jedva podržava nešto više od 1 posto birača, no ona ipak teži tako visokoj poziciji, što je dokaz njezinih velikih ambicija.

O svemu pomalo

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u intervjuu za subotnje izdanje Dnevnog avaza da je hrvatski interes da BiH napreduje prema Europskoj uniji i provodi reforme.

“Hrvatska prepoznaje svoj interes tj. interes svoje sigurnosti i stabilnosti i u tome da BiH napreduje prema europskim reformama”, rekla je ministrica Pusić u New Yorku gdje je razgovarala s novinarom Avaza. Pri tome je pojasnila kako su protiv članstva BiH i Srbije u Europskoj uniji jedino oni koji ‘love u mutnome’ računajući da će se moći nastaviti ponašati ne poštujući zakone.

“U svakoj zemlji, pogotovu u našoj regiji, uvijek ima onih kojima je bolje i lakše loviti u mutnom. Oni misle da EU uvodi previše reda i možda pretjeruje u svojim očekivanjima”, rekla je Pusić. Navela je i kako je Hrvatska osmislila put za napredovanje BiH koji je postao tzv. novi pristup EU-a prema BiH i što je omogućilo toj zemlji da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Unijom. Ministrica vanjskih i europskih poslova pri tome je izrazila očekivanje da se riješi prijepor između BiH i Hrvatske, odnosno Europske unije s obzirom da BiH osporava primjenu tzv. tradicionalne trgovine po kojoj bi se omogućilo da Hrvatska izvozi određene robe u BiH bez carinskih opterećenja nakon što je ušla u Europsku uniju.

Ministrica Pusić podsjetila je kako je Hrvatska na takav način postupala prema Sloveniji nakon njezina ulaska u Uniju, ali da BiH odbija primijeniti takav režim. Nakon toga je Hrvatska zatražila zabranu izvoza mlijeka iz BiH u Europsku uniju kao protumjeru što je dovelo do kratkotrajnog trgovinskog  rata.

“Dok ne riješimo to pitanje tradicionalne trgovine, stalno će biti ovih poteškoća. Sve to nije dobro, naročito s obzirom na činjenicu da de facto BiH ima jedino Hrvatsku koja je vuče prema EU-u i koja je osmislila cijeli novi pristup a koji su prihvatile Velika Britanija i Njemačka i afirmirale ga kao pristup EU-a. Taj pristup omogućio je BiH da potpiše SSP s EU-om i uopće krene na taj put”, rekla je Pusić.

Komentirajući razmjenu optužbi između hrvatskog i srbijanskog premijera Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića, šefica hrvatske diplomacije je ocijenila da nisu bile suviše dramatične i pojasnila da je cijeli spor nastao jer su se izbjeglice u jednome trenutku iz Srbije preusmjeravale samo na Hrvatsku umjesto da se teret podijeli s Mađarskom.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr/Hina