pupovac marko jurič

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u četvrtak kako je sve što je u emisiji “Markov trg” na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 izgovorio novinar i urednik Marko Jurič primjer iskazivanja mržnje, pozivanja na nasilje i linč, te najavio da će se SNV zbog toga obratiti Državnom odvjetništvu (DORH) i Agenciji za elektorničke medije (AEM).

DORH i AEM ne rade što su dužni

Žao nam je što moramo podsjećati DORH na ono što bi morao raditi po službenoj dužnosti, što AEM ne vidi da njena ovlast nije samo opomena, nego i sankcioniranje, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Jurič je emisiju od 12. siječnja završio riječima “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom – budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir”.

“Sve što je izgovorio čovjek koji se predstavlja novinarom, primjer je iskazivanja mržnje, pozivanja na nasilje i linč pripadnika jedne vjerske i nacionalne zajednice i njihovih predstavnika”, rekao je Pupovac.

Tvrdi da se to ne događa prvi put, ali je javnost gluha na niz poruka mržnje, a regulatori i zaštitnici zakona ne nalaze načina ni volje kako da na to odgovore.

Napad na dijalog katolika i pravoslavnih

“To što se tolerira u društvu razumijemo kao najizravniji napad na inicijativu da među Hrvatima i Srbima, katolicima i pravoslavnima, otpočne povijesni dijalog pod pokroviteljstvom pape Franje”, izjavio je Pupovac.

Ocijeni je da “slučaj Jurič” nije slučaj izoliranog novinara nego je riječ o političkoj agendi koja u zadnje tri godine dobiva sve više prostora u javnosti.

S time se složio predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić koji smatra da se radi o eklatantnom primjeru govora mržnje i poticanja na nasilje prema pripadnicima srpske manjine, što bi većina trebala osuditi.

Jurič je pak u međuvremenu uputio javnosti izjavu u kojoj tvrdi kako nije želio nikoga vrijeđati ni diskriminirati već je samo htio otvoriti temu o četništvu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Četništvo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

“Želeći otvoriti temu četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a na osnovu nepobitnih dokaza pjevanja četničkih pjesama najvišeg klera objavljenih na youtubeu, koji su emitirani u emisiji Markov trg , provokativnom odjavom uživo nastojao sam skrenuti pozornost na taj problem o kojem sam više puta upozoravao posljednjih mjeseci, ali bez odgovarajuće reakcije javnosti”, navodi Jurič.

“Smatram da je to problem o kojem bi se Srpska pravoslavna crkva trebala odrediti, jer četništvo po svojoj zločinačkoj naravi ne može imati legitimitet u hrvatskoj državi. Nije mi bila namjera nikoga vrijeđati ili diskriminirati po bilo kojoj osnovi i ako se to slučajno dogodilo, naravno da mi je žao zbog toga”, stoji u Juričevoj izjavi.

Pupovac je, međutim, odbio Juričevo tumačenje. “Ako Jurič ima bilo koju vrstu indikatora da netko pjeva pjesme koje su u neskladu sa zakonima i Ustavom mogao je to reći, to je nešto drugo od onog što je rekao”, uzvratio je Pupovac.

Na novinarsku konstataciju da SNV, odnosno on nisu osudili to što je nekoliko istaknutih članova SPC-a pjevalo četničke pjesme, Pupovac je uzvratio riječima: “Ja sam za vas četnik vjerojatno i kad bih osuđivao takve stvari”.

To treba osuditi, čak i kad se radi privatno, dodao je Pusić ustvrdivši kako je “ogromna razlika” pjeva li netko takve pjesme privatno ili u javnosti. Kad to radi privatno to je za osudu, a kad radi u javnosti trebalo bi biti kažnjivo, ističe Pusić.

Podsjetio je pritom na davnu snimku Stipe Mesića “gdje otvara usta na Juru i Bobana u Australiji”, no kasnije mu je djelovanje, kaže, bilo sasvim drugačije.

Ismijavanje javnih osoba je zdravo

Pupovac je rekao da ga ne smeta razgovor s “mandatarom Oreškovićem”, odnosno komičarom Davorom Jurkotićem koji ga je “nasanjkao” pretvarajući se u telefonskom razgovoru da je Orešković, jer je novinarsko ismijavanje javnih osoba zdravo za te osobe, a bio bi sretan čovjek kad bi sva komunikacija završavala na parodiji.

Upitan kada će se javno ograditi od govora mržnje u glasilu Novosti, konkretno zbog pjesme “Lijepa naša haubica”, Pupovac je odgovario kako to, kad bi se radilo o govoru mržnje a ne parodiji, ne bi moglo biti objavljeno u Novostima. U Novostima postoje vrhunski majstori parodije, kaže Pupovac te kao jednog od najboljih navodi bivšeg novinara Feral Tribunea Viktora Ivančića.

Pupovac je najavio da njegov Klub SDSS-a i Reformista neće u petak podržati Vladu Tihomira Oreškovića. Zastupnici SDSS-a i Reformista ne vide pretpostavke na osnovi kojih bi mogli glasovati za novu Vladu, poručio je.

Odnose hrvatske i srpske zajednice dodatno zaoštravaju neprimjerene izjave iz vrha SPC-a kao što je nedavno patrijar Irinej za ruski Sputnik rekao: “Strah je i dalje prisutan kod srpskog naroda i tu nema slobode. Mnogi kad dolaze u Zagreb u crkvu gledaju da li ih netko promatra. To se događa u jednoj kršćanskoj, katoličkoj zemlji gdje smo do 11. stoljeća bili jedna crkva, gdje smo se do jučer smatrali srodnim narodom, gdje smo nekada zajednički živjeli i zajednički se borili za svoja prava u Austrougarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživjelo preko milijun njihovih predaka”.

(Hina)