milorad pupovac kolinda grabar kitarović

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i potpredsjednik SDSS-a, saborski zastupnik, neće ni na mimohod ni u Knin na proslavu Oluje i pobjede. Za Globus je iznio svoja stajališta, koja se uvelike podudaraju sa stajalištima četničkog vojvode i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera, također četnički nastrojenog Aleksandra Vučića.

“Ne, neću sudjelovati ni na paradi ni na proslavi u Kninu. Naše se društvo previše militarizira i bez parade, a u našoj se javnosti previše ratuje i bez proslava ratnih operacija poput Oluje. I jedno i drugo je suprotno mojoj političkoj filozofiji”, prvi je dio odgovora Pupovca na pitanje hoće li sudjelovati na vojnom mimohodu u Zagrebu ili proslavi u Kninu, kako komentira da će se održati dvije proslave i je li po njemu Oluja bila legitimna akcija ili je riječ o etničkom čišćenju kao što kažu srpski političari.

“A što se legitimnosti Oluje tiče, ponovit ću ono što sam već u više navrata rekao ja i moji drugovi: vlada u Zagrebu je temeljem UN-ovih rezolucija imala pravo temeljem UN-ovih rezolucija uspostaviti kontrolu nad svojim granicama, ali nije imala pravo protjerati gotovo 250.000 svojih državljana srpske nacionalnosti samo u toj akciji, one koji su ostali ne zaštititi od ubijanja, a njihovu imovinu od pljačke i paljenja. Još manje je imala pravo njihovu imovinu proglasiti svojom, dodijeliti je drugima, a izbjeglim Srbima onemogućavati povratak različitim sredstvima. Dakle, kada bismo slavili mir zaključen mirnom reintegracijom istočne Slavonije, svakako bih se pridružio proslavi. Ali mi to ne slavimo, nego još neki ratuju protiv prevelikog broja Srba na popisu stanovništva”, odgovorio je Pupovac na pitanje novinara Globusa.

Izvor: Sloboda.hr/Globus/Direktno.hr