ivana petrović pupovac nova tv romina knežić

Nakon mnogih komentara na gostovanje Milorada Pupovca, etnobiznismena i saborskog zastupnika SDSS-a, u Dnevniku Nove TV pri čemu je moderiranje voditeljice Romine Knežić naišlo na mnoga negodovanja, u obranu kolegice stala je novinarka Ivana Petrović koja je na svojoj Facebook stranici istaknula kako Romina uopće nije bila nepristojna – štoviše, bila je vrlo pristojna i vraćala ga u fokus intervjua, a to je pitanje ćirilice u Vukovaru.

Njezinu reakciju na facebook-u prenosimo u cijelosti:

“Temeljno pravilo informiranja javnosti u formi tv intervjua je da novinar, u ovom slučaju voditeljica Dnevnika, pita, a gost da odgovara. Romina uopće nije bila nepristojna – štoviše, bila je vrlo pristojna i vraćala ga u fokus intervjua, a to je pitanje ćirilice u Vukovaru. Prema tome, njegovo izlaganje kako kažete, nije smjelo postati ono što manje-više postaje na javnoj tv – a to je spin i politika u kojoj barem ja iščitavam odrednice Drugog memoranduma SANU.

Prema tome u intervjuu o Vukovaru prof. Pupovac je pozvan da odgovori na pitanja o toj temi, a ne da “prodiči” o Jasenovcu ili sl. Njegov govor, tj. pokušaj ubacivanja spina jedne loše politike koju je u svom godišnjem izvješću kao element sigurnosne ugroze naglasila i Središnja obavještajna agencija (SOA), valja gledati u kontekstu divljanja Vučića, Nikolića i Vulina, u kontekstu dolaska šefa glavnog velikosrpskog propagandnog poligona- patrijarha SPC u manastir Krka, u kontekstu ismijavanja hrvatske himne u Pupovčevim srpskim Novostima i dalje da ne nabrajam.

Prema tome, Romina Knežić je maksimalno profesionalno odradila posaotražeći od sugovornika da odgovori na pitanja o aktualnoj temi, a to je Vukovar. A ne da kroz ekran najgledanije informativne emisije u Hrvatskoj fura velikosrpski agitprop, što je cijelo vrijeme pokušavao. Žao mi je zbog vašeg iskustva zbog osobnih imena što ste ih doživjeli od par budala očito u situaciji koja se zove rat i ultimativno je zlo u svom biću.

Isto tako probajte zamisliti sve one čiji su najmiliji poginuli poklani na Ovčari u Vukovaru, u Škabrnji tijekom srpske agresije na Hrvatsku. Oni su oprostili. I ne zaboravite, Hrvatsku je branilo preko deset tisuća tisuća Srba. Mnogi su poginuli za slobodu Hrvatske – mladići koji su se zvali Dragan, Stojan, Jovan, ali koji su znali koja zemlja je njihova Domovina. Kad to sve sagledate, možda će vam Vaša ružna epizoda zbog imena izgledati banalna. Gospodine, nemate se što Vi sa mnom složiti ili ne složiti. To je kao da ja, koja nisam stomatolog, kažem mom zubaru da se ne slažem s njegovom tehnikom plombiranja. Ja sam vam kazala koji su temeljni postulati tv intervjua. A sve drugo o velikosrpskoj agresiji i Drugom memorandumu SANU iz 2012-te su gole činjenice. U startu mi nije bila jasna Vaša kritika gdje Rominu nazivate neprofesionalnom, a u sadržaj Pupovčevih odgovora ne biste ulazili. On je bio u Dnevniku upravo zato da ulazite odnosno, da gledatelji ulaze u sadržaj onoga što on govori o ćirilici. I da ga Romina maksimalno profesionalno nije vraćala u fokus intervjua, sve bi se pretvorilo u velikosrpski agitprop. Eto… je još podsjetio na Erdutski sporazum kojim je istočna Slavonija mirno reintegrirana i u okviru kojeg je proveden zakon o općem oprostu. Znate, pobjednik prašta i provodi takve zakone. A agresor koji je poražen godinama poslije piše memorandume i po drugi put pokušava ubiti žrtvu”, objasnila je Ivana Petrović na Facebooku.