U pucnjavi u centru Jehovinih svjedoka u Hamburgu u četvrtak navečer poginulo je osmero ljudi, uključujući i vjerojatnog napadača, objavila je policija u petak, prvi put objavivši broj poginulih.

Napadač je pucao na „sudionike manifestacije“ koju je organizirala ta zajednica, rekla je policija, dodavši da je ozlijeđeno još ljudi, od kojih „nekoliko teže“.

EPA/NEWS5

Njemačka policija u petak istražuje motiv napadača o kojem nije poznato više detalja. 

No list Spiegel piše da se vjeruje da je napadač bio pripadnik zajednice Jehovinih svjedoka.

Dodaje, pozivajući se na neimenovane izvore, da je bio u dobi između 30 i 40 godina i da nije od ranije bio poznat policiji kao ekstremist.

Hamburška policija trebala bi se s više detalja obratiti medijima u podne, piše agencija Reuters. 

“Loše vijesti iz Hamburga”, napisao je kancelar Olaf Scholz na Twitteru rano u petak, nazivajući napad “brutalnim činom nasilja”.

Kazao je da su njegove misli sa žrtvama, njihovim obiteljima i pripadnicima snaga sigurnosti za koje je rekao da su provodili „težak zadatak“ od pucnjave koja se dogodila oko 21 sat. 

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser na Twitteru je napisala da vlasti ubrzano rade na istrazi zločina.

U Njemačkoj su na snazi neka od najstrožih pravila o posjedovanju oružja u Europi, a ministrica unutarnjih poslova je krajem prošle godine rekla da ih vlada planira dodatno pooštriti.

Jehovini svjedoci su u priopćenju na svojoj web stranici rekli da je zajednica “duboko pogođena užasnim napadom na njezine vjernike u Dvorani Kraljevstva u Hamburgu nakon službe”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/NEWS5