vodice spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima 23. kolovoza, u 19 sati svečano će u Vodicama biti otkriven “Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma”.

Spomenik će otkriti prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Otkrivanju spomenika prethodit će sveta misa za žrtve koju će služiti šibenski biskup msgr. Ante Ivas u župnoj crkvi svetog Križa, s početkom u 18 sati. Autor spomenika je kipar Kažimir Hraste, a spomenik je postavljen na obali nasuprot autobusnog kolodvora.

Koncepcija spomenika je polukružna forma koja pokriva vodu i svjetlost kao dva simbola slobode. Iz perforacije na polukugli odzvanjat će žubor vode koja stvara vodoskok. Reflektori postavljeni u unutrašnjosti spomenika stvarat će svjetlo koje će izlaziti kroz perforacije i naglašavati otvore noću. U određenim vremenskim razmacima čut će se orkestralna glazba poznatih hrvatskih skladatelja, a uz spomenik će biti postavljen dodatak s križem, nacionalnim grbom, nazivom i kratkim prigodnim tekstom.

“Prvi je ovo spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma u Hrvatskoj. Odluku o njegovu nazivu prihvatila su sva radna tijela uključena u projekt od 2009. godine. Inicijativu udruge Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije za podizanje spomenika prihvatile su sve vodičke političke stranke i udruge proistekle iz Domovinskog rata u rujnu 2005. godine”, rekla je u srijedu u Šibeniku Mande Španja, glasnogovornica županijske udruge Hrvatski domobran, na konferenciji za novinare koja je sazvana u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima i otkrivanja spomenika u Vodicama.

“Ne radi se općenito o žrtvama komunizma, nego žrtvama jugoslavenskog komunizma jer počinitelji su komunisti koji su se borili za Jugoslaviju, a ne za komunističku Hrvatsku”, kazala je Španja.

Na spomeniku neće biti upisana imena žrtava kako se ne bi dogodilo da ime neke žrtve bude izostavljeno, a mnoga i danas nisu poznata. Poznato je, čulo se na konferenciji, da su na širem vodičkom području mučki ubijene 153 osobe, od toga 90 posto civila, a jama Golubinka do danas nije istražena. Gradnja spomenika stajala je nešto više od 200.000 kuna, a financirana je iz gradskog proračuna, dok je udruga Hrvatski domobran sudjelovala s oko 30 posto novca koji su donirali građani.

Izvor: Sloboda.hr/Slobodna Dalmacija