prvi dan škole

U školske klupe danas ponovno sjeda gotovo pola milijuna učenika, od toga 320 tisuća osnovnoškolaca i 178 tisuća srednjoškolaca. Nekoliko je stvari drugačije nego prošle godine. U škole od prvog dana kreću i djeca s poteškoćama sa svojim asistentima u nastavi, prvašića je više nego prije, njih 42 tisuće, a sve škole u Hrvatskoj uvele su isti kućni red s novim, strožim pravilima.

Novi Pravilnik o pedagoškim mjerama već je proučen na sjednicama učitelja i kažu da su zadovoljni jer su pravila konačno ista za sve, javlja HRT. Prema novim pravilima tučnjava, krađa, sramoćenje kolegica i kolega te prepisivanje, krivotvorenje ispričnica i šaranje po klupi moglo bi dovesti, ovisno o čemu se radi, do opomene, ukora, strogog ukora, preseljenja u drugu školu ili isključenja.

“Poštujte naše znakove”

Kao i dosadašnjih godina policija će početkom godine provoditi svoju akciju “Poštujte naše znakove”, kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na djecu u prometu, posebice na prvašiće kojima je to najčešće prvi samostalni kontakt s prometom.

Policija će pojačano nadzirati prometnice i raskrižja u blizini škola, kontrolirati brzinu kretanja vozila te sankcionirati nepropisno parkirana vozila na prometnicama u zonama škola, a provodit će se i pojačani nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Iz policije upozoravaju na opasnosti kojima će biti izloženi na putu do škole, a vozače i ostale sudionike u prometu pozivaju na oprez, posebno u blizini škola.

Policija će već u prvim danima školske godine početi obilaziti prve razrede kako bi učenike naučili pravilnom ponašanju u prometu. I roditelje pozivaju da pripreme djecu. Viktor Forjan iz službe za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke.

“Kroz suradnju sa školom i roditeljima preporučujemo da prvih desetak dana roditelji prate prvašića na putu u školu i ukazuju mu na potencijalne opasnosti odnosno kako ih izbjeći”, rekao je Forjan.

Ne više od 40 km/h!

Zbog početka školske godine Hrvatski autoklub (HAK) pozvao je vozače na dodatni oprez i obavezno poštivanje ograničenja od 40 km/h, osobito u blizini škola i vrtića, ali i na cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

Roditeljima savjetuje da prvih dana prate djecu u školu i putem ih upozoravaju na opasna mjesta, a djeci da hodaju pločnikom ili lijevom stranom kolnika, ako su u grupi u koloni, jedan iza drugoga te da cestu prelaze samo preko pješačkog prijelaza i na zeleno svjetlo.

U novu školsku godinu više škola s e-imenicima, neke i s digitalnim učionicima

U novu školsku godinu dio škola kreće digitalno osuvremenjen. Digitalni imenik lani je koristilo 380 matičnih škola, a ove im se godine pridružuju nove, tako da će ukupno 569 matičnih škola biti uključeno u e-Dnevnik (352 osnovne i 217 srednjih škola), što predstavlja oko 40 posto ukupnog broja škola. U Hrvatskoj ima 2.130 osnovnih škola (od toga 890 matičnih) i 456 srednjih škola.

Škole koje su se našle u prvih 20 osnovnih i srednjih škola uključenih u inicijalnu fazu pilot projekt e-škole-razvoj digitalne zrelosti, trebale bi od jeseni nastavu započeti s najmanje jednom učionicom digitalno opremljenom bežičnom mrežom, pametnim pločama i tabletima. Javna nabava za opremanje je pri kraju, potvrđuju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), a planira se također da do zime 2016. godine svih 150 škola koje sudjeluju u pilot projektu budu opremljene opremom nabavljenom postupcima javne nabave koji upravo traju ili će tek biti raspisani do kraja ove godine.

Izvor: Sloboda.hr/HRT