ženska mreža, srpski demokratski forum, oluja, dan pobjede

Foto: Facebook

Ženska mreža Hrvatske i Srpski demokratski forum pozivaju hrvatsku javnost na ‘antiratni skup’ u petak, uoči obljetnice Oluje koja se obilježava u subotu 5. kolovota, a tim skupom kako kažu, žele podsjetiti javnost na “zločine počinjene u operaciji Oluja”. Podsjetimo, Ženska mreža Hrvatske jedna je od udruga koja je tražila hitnu ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije, a nedavno su tražili smjenu Davora Ive Stiera zbog sudjelovanja na Hodu za život. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

“Pozivamo vas da u petak 4. kolovoza u 17 sati na Trgu b. J. Jelačića, povodom godišnjice vojne operacije Oluja, prisustvujete antiratnom skupu pod nazivom:

PAMTIMO 05.08.1995. – 05.08.2017.
ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS

Ovom akcijom odajemo počast i izražavamo suosjećanje sa svim žrtvama ove vojne operacije. Želimo podsjetiti javnost na zločine počinjene u operaciji Oluja kao i na državno organizirano poricanje ovih zločina.

Podsjećamo da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji.

Pozivamo na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske!

Nakon proteka 22 godine od ratnih operacija upozoravamo da ratna retorika ne jenjava već naprotiv svjedočimo militarizaciji društva i sve većem utrošku javnih sredstava u vojne svrhe. U proračunu za 2018. godinu najavljeno je 440,8 milijuna kuna povećanih izdvajanja za Ministarstvo obrane. MORH je objavio poziv mlađim osobama da se jave za upis u vojnu evidenciju.

Najavljuje se nabavka višenamjenskih borbenih zrakoplova. Na obilježavanju godišnjice Oluje planira se, uz ostalo, zračni mimohod, u kojem će prvi put iznad Knina letjeti i američki helikopteri. Istovremeno mirovinski i zdravstveni sustavi su pred kolapsom te se nastavlja osiromašenje hrvatskih građanki i građana.

Pozivamo Vladu i Sabor RH da zaustavi militarizaciju društva, suoči sa prošlošću, preuzme odgovornost za zločine u i nakon operacije Oluja kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene zločine!
Tražimo da se javna sredstva usmjere u mirnodopske svrhe i obeštećenje civilnih žrtava rata!

SVE ZA MIR, ZDRAVLJE I ZNANJE, NIŠTA ZA NAORUŽANJE!

Ovaj antiratni protest organiziraju Ženska mreža Hrvatske, Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Srpski demokratski forum (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), a podržavaju Žene u crnom (Beograd) i Udruženje za društvena istraživanja i komunikaciju – UDIK (Sarajevo). – stoji u priopćenju koje potpisuje Ženska mreža Hrvatske.”

Izvor: Sloboda.hr