0274007.48

Provjera broja potpisa za tzv. referendum o ćirilici je u tijeku, a iz Ministarstva uprave ističu kako će cijeli posao biti dovršen za 10 do 15 dana.

„Provjera broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih od strane Građanske inicijative u razdoblju od 17. studenog do 1. prosinca za raspisivanje državnog referenduma s pitanjem Jeste li ‘za’ ili ‘protiv’ da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?, je u tijeku te se očekuje da će cijeli posao biti dovršen za 10 do 15 dana“, pojasnili su iz Ministarstva uprave.

Vlada je 24. travnja na prijedlog ministra Arsena Bauka zadužila Ministarstvo uprave i Zavod za statistiku da provjere potpise za tzv. referendum o ćirilici.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je u još prosincu prikupio i Saboru predao više od 650 tisuća potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili o prijedlogu da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva.

Da se od Vlade zatraži provjera tih potpisa Saboru je predložio Odbor za Ustav, a vladajući su najavili da će u drugoj fazi referendumske procedure, nakon provjere potpisa, od Ustavnog suda zatražiti da ocijeni ustavnost predloženog referendumskog pitanja.

Izvor: narod.hr