Od voska

Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji kao „Staljin‟ proslavio je grad Soči puno prije nego li su to učinile ovogodišnje Zimske olimpijske igre. Najmoćniji čovjek SSSR-a za vrijeme svoje diktature od 1920-ih godina sve do svoje smrti 1953. godine provodio je dio vremena u svojoj dači u Sočiju.

Pri izgradnju svoje vile imao je samo jedan zahtjev – da nema fontana! Arhitekt Miron Merzhanov ipak je izgradio mali bazen kojeg je kasnije prekrio pijeskom i od njega napravio cvijetnjak. Kuća je obojena u zeleno kako bi se tako u potpunosti stopila s krajolikom. Balkon na kojemu je Staljin doručkovao imao je pogled na Crno more i unosio je poseban mir i sklad s prirodom. Sa zadivljujućom fasadom i prekrasnim krajolikom, za ruskog vođu ova je vila bila idealna za ljetno povlačenje i odmor od stresnog života u Moskvi. Staljin je uživao u svježem planinskom zraku i Sočijevoj ugodnoj klimi, naročito u vrijeme bolesti i slabosti pred kraj svog života.

Dača

Osim prekrasne prirode i eksterijera, u unutrašnjosti dače možemo vidjeti niz prekrasnih soba i zanimljivih uspomena na slavnog diktatora. Iako Staljin nije volio portrete, danas u sobi vise slike, primjerice jedna iznad kamina koja je postavljena tek nakon njegove smrti. Zidovi su bili od bukova drveta, a zanimljivo je da Staljin nije volio tepihe i da ih u njegovo vrijeme nije bilo. Htio je čuti korake po parketu kako bi znao prilazi li mu tko.

Bazen unutar dače bio je skroman, ali s razlogom. Staljin nije znao plivati pa je tako samo hodao u bazenu. Voda, koja je po naredbi bila prenesena iz mora, bila mu je samo do vrata. Kao veliki obožavatelj filma i Charlie Chaplina, imao je i kino dvoranu koja danas nije u funkciji. U njoj se nalazi Staljinov voštani lik koji sjedi za stolom, a na stolu se nalazi kopija „Pravde‟ i obiteljska fotografija. Osim u filmu, ruski diktator uživao je i u igranju šaha, pušenju lule i u igranju biljara. Zanimljivo je da nije znao gubiti pa je tako biljar igrao samo protiv lakših protivnika koje je mogao pobijediti. Kako je Staljinova duša bila bezosjećajna i hladna, tako je u cijeloj vili zabranjeno grijanje pa se preporučuje noćenje za vrijeme ljeta.

S balkona

Ističe se da je bio i asocijalan. Iako je volio svoju djecu i ženu Svetlanu, provodio je vrijeme čitajući i razmišljajući. Volio je lov i uzgoj pa je tako imao svoj vrt u kojem je uzgajao limune za posebna ljekovita pića. Zahvaljujući Staljinu i njegovim odlascima u vilu, Soči je postao poznati grad turizma. Ipak, tragično je što se od jednog zločinca kao što je bio Staljin i dalje gradi kult ličnosti i što se njime želi napraviti turistička atrakcija, stavljajući u prvi plan njega kao običnog i jednostavnog čovjeka, a zanemarujući veliki broj nevinih žrtava i političkih protivnika koji su stradali u vrijeme njegove diktature.

Zanimljivo je ipak da osim što privlači velik broj turista, zbog Staljina ili same ljepote krajolika, Soči nudi i izvor političke snage pa tako i Putin ima svoje odmaralište tamo. Možda i nije slučajnost da su baš tamo Zimske olimpijske igre…

Autor: J.M.
Izvor/Foto: CNN