novinari hnd saša leković prosvjed ministarstvo kulture

Oko stotinjak članova HND-a i profesionalnih ljevičarskih (antifašističkih) prosvjednika u utorak se okupilo na “šetnji” od Novinarskog doma do Ministarstva kulture gdje su prosvjedovali zbog navodnog narušavanja medijskih sloboda i tražili ostavku ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegović.

”Šutnja je Zlat(k)o”, ”Ministarstvo torture”, ”Ne damo Dalmaciju, Istru i novinarstvo”, ”Smrt fašizmu, sloboda novinarstvu”, ”Novinarstvo je nacionalni interes”, ”Novinarstvo je pisanje onoga što drugi ne žele objaviti. Sve drugo su odnosi s javnošću”, ”Uređujte Vladu, a ne medije” – neki su od transparenata koje su novinari nosili u prosvjednoj šetnji.

Na jednom transparentu naglasili su prostačku poruku upućeni ministru kulture Hasanbegoviću, a koja glasi “ODJEBI!”.

novinari hnd saša leković prosvjed ministarstvo kulture

“Aktualna vlast čini sve da bi onemogućila slobodu medija i neovisnost novinarstva. Na sve što smo dosad upozoravali su se Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, Vlada, Sabor i predsjednica države oglušili pa čak i na međunarodne apele podrške Hrvatskom novinarskom društvu. Stoga smo na ovaj Dan slobode medija odlučili mirnim prosvjedom pokazati da nećemo dopustiti da se vlast, kakva god ona bila, ponaša na ovakav način”, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Ispred zgrade u Runjaninovoj prosvjednici su uglas pročitali Opću deklaraciju o ljudskim pravima i slobodama te dijelove Ustava Republike Hrvatske te su ispred ulaza u Ministarstvo u znak protesta postavili malen cirkuski šator i pozivali ministra kulture na ostavku.

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal/Hina