tihomir orešković

Novi hrvatski mandatar je gospodarski menadžer bez političkog iskustva, prenose u srijedu strane agencije o konačnom izlasku iz višetjednih pregovora o sastavljanju nove hrvatske vlade nakon parlamentarnih izbora u studenome.

Pošto je u srijedu dobio mandat za sastav nove vlade “Tihomir Orešković vratit će se iz inozemstva u Hrvatsku”, piše slovenska agencija STA uz napomenu da je riječ o “nestranačkom čovjeku bez političkog iskustva”.

U kratkom životopisu tog poslovnog čovjeka STA napominje da je studirao i radio u Kanadi, a također i u Tevi koja je 2008., postala vlasnica Plive te je Orešković stigao u Hrvatsku. Dodaje da je novi mandatar otac četvero djece, da ne vlada dobro hrvatskim jezikom i da se na Linkedinu predstavlja kao Tim Oreskovic.

“Tihomir Orešković (49), nepoznat je široj javnosti”, ističe njemačka agencija dpa uz sažetak pregovora o sastavljanju vlade s neočekivanim obratima nakon izbora 8. studenoga koji nisu donijeli jasna pobjednika.

“Sporazum s Mostom donosi povratak HDZ-a na vlast”, piše dpa i dodaje da je Petrov “prvotno predložio ambiciozan program reforma”. “Nije zasad jasno koje će reforme od onih koje je Most želio biti prebačene u vladin program, jer se HDZ prethodno protivio mnogim prijedlozima”, objašnjava njemačka agencija.

Dogovor Domoljubne koalicije i neovisne liste Most da novi mandatar bude gospodarstvenik Tihomir Orešković u vrhu je pozornosti beogradskih elektroničkih medija koji su to, poput TV b92, Radio televizije Srbije i portala Blic, prenijeli kao udarnu vijest uz napomenu da je “nestranački premijer”.

“Tihomir Orešković sastavlja novu hrvatsku vladu”, javlja agencija Tanjug, a agencija Beta naslovom “HDZ i Most: Tihomir Orešković mandatar za sastav nove vlade” sažima dosadašnje pregovore o mogućnim postizbornim koalicijama.

Srbijanski tisak i elektronički mediji prethodnih su dana vrlo pozorno pratili tijek pregovora o formiranju nove hrvatske vlade.

“Most je inzistirao na tehnokratskom premijeru jer smatra da će on ojačati vjerodostojnost u provedbu reforma u vrijeme kada se jedno od najslabijih gospodarstava Europske unije bori da ojača slabašan rast i smanji fiskalnu neravnotežu”, piše agencija Reuters.

Dogovor o koaliciji je pobjeda za čelnika Mosta Božu Petrova, jer je njegova tri godine stara stranka dobila mogućnost, nakon što ni HDZ niti SPD nisu dobili većinu na izborima, da odigra ključnu ulogu u formiranju nove vlade, piše Bloomberg.

I Reuters kao i francuska agencija AFP ističu da su pregovori bili dugi te nabrajaju teškoće hrvatskoga gospodarstva i napominju da je Most tijekom pregovora inzistirao na reformama.

“Hrvatski parlamentarni izbori 8. studenoga – prvi otkako je 2013. pristupila Europskoj uniji, održali su se u sjeni migrantske krize s Bliskog istoka i duge gospodarske recesije koja već šest godina pogađa zemlju”, piše AFP.

(Hina)